Program 2003
 

Tisdagen den 2 december kl. 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
Juljam


Så är då vårt andra juljam avverkat och det har således blivit en tradition! Det är få jazzklubbar förunnat ha så duktiga och engagerade musiker som vi har i klubben. Allting blev så där härligt lagom improviserat, precis som ett jam ska vara. Kompet med Mats Lindskog (elbas) och Jörgen Grahn (dr) fick verkligen jobba hela kvällen. På pianopallen alternerade Hans Delander och Claes Hjalmarsson, och i övrigt hörde vi Natale Bellan (vib), Janne Lindén (g), Nonne Håkansson (as) och så ungdomarna Kristian Brink (ts) och David Bogislaus (tb). Låtvalet blev mycket Parker, Ellington och standards inklusive önskemål från den ganska talrika och uppskattande publiken. Kul att ungdomarna hängde med i repertoaren! Båda imponerade stort och helt klart fann Nonne en saxfrände i Brinken.

 

Onsdag 26 november kl. 19.00

Ljungdalakyrkan

 
Jazzkväll i Ljungdalakyrkan

I fullsatt kyrka framförde den populära och charmfulla kvartetten ett blandat och väl anpassat program. Med sin sättning blev det av naturliga skäl mycket en hyllning till Modern Jazz Quintet, men vi fick också höra från både den svenska folkvisetraditionen, psalmboken och av Natale Bellans egna alster. Ett annorlunda och framgångs-rikt samarbete mellan kyrkan och jazzklubben.
Medarr: Levande Stenar, Ljungdalakyrkan. Sensus

 

Tisdagen den 18 november kl. 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
Magnus Lindgren Kvartett

Vilken kväll! Musiken flödade! Man satt fascinerad fylld av spänning för att följa gruppens omväxlande förehavande på scenen. Så genomarbetat och varierat och med utsökta arrangemang! Givetvis blev det fokus på Magnus Lindgren. Oavsett om det är tenoren eller flöjten så blir det så himla vackert och med sväng utan brösttoner och det annars så förhärskande Coltrane-stuket. Pianisten Mathias Algotsson imponerade med sin originalitet och sparsmakade spelstil, Fredrik Jonsson på bas svarade för lyhördhet och stabilitet och Jonas Holgersson visade sig vara en ”spelande” trummis med säkra inprickningar. Repertoaren var i huvudsak från den nysläppta CD-n ”The Game” varvad med några inslag av oldies som t.ex Polka Dots And Moonbeams och Caravan. En skön historia där man gläds åt så pass unga musikers ambitiösa satsning !
(Medarr: ABF)

 

Fredagen den 14 november kl. 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
”Så presenterade sig Carl Alberto Bettini (alias Joe Spinaci) The Brookolino Orchestra på ”hemmaplan”. Och det gjordes med besked. Fullt ös på direkten! Influenser från Louis Jordan, Louis Prima etc var klart märkbara och det blev direkt ett väldigt tryck i den fullsatta lokalen. Med sin härliga utstrålning, festliga sång och riviga gitarrspel satte mr Spinaci sin prägel på tillställningen.
Med sig hade han duktiga solister där särskilt trumpetaren Niklas Fredin och de båda saxofonisterna Ulf och Dan Holmström fick tillfälle att briljera. Fredrik Myhr på trummor visade sina färdigheter á la Krupa i dennes specialnummer Drum Boogie och Sing, Sing, Sing. Det bästa till sist, underbara Miriam Aida - välsjungande och svängig till tusen. En nygammal jazzkväll av bästa märke!
(Medarr: Kulturnämnden)

 

Tisdagen den 21 oktober kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
Rörd och glad kom Ola Bengtsson till ursprungsplatsen för sin jazzkarriär. Med känsla betygade han den förre läraren och inspiratören Natale Bellan för vad denne betytt för den unge musikstuderanden för trettio år sedan. Nu betalade han igen. Under ett par dagar har han gnuggat våra musikstuderanden, första dagen gitarristerna och andra dagen Hans Delanders ungdomar i Razzjazz. Med de senare framträdde han som förband och det unga bandet visade att det är väl sörjt för återväxten! Ola fortsatte sedan jazzkvällen med Emanon Jazz Quintet och han imponerade verkligen med härligt driv och flyt i sitt spel. Imponerar gör också Emanon. Det är väl få jazzklubbar förunnat att på hemmaplan ha tillgång till ett så kvalificerat band.
Av kvällens repertoar var två verk signerade Ola: ”Funghi” (tillägnat en svampplockande äldre dam) och ”Egberto” (tillägnat den brasilianske gitarristen med efternamnet Gismondo). För övrigt en växlande repertoar från Parker till Corea och Shorter med fina solon från samtliga aktörer innan man inför en belåten publik satte punkt för kvällen med Monks ”Straight No Chaser” som extranummer.

 
Tisdagen den 7 oktober kl.19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
Miriam Aïda och Fredrik Kronkvist med Jan Lundgren Trio

Så har vi åter haft ett besök av Jan Lundgrens drivna och lekfulla trio. Denna gång kompletterades Jan och Mattias Svensson av för tillfället återbördade Rasmus Kihlberg on drums. Det märktes att man gladdes åt att få spela ihop igen. Suveränt samspel och utmärkta solon på alla händer! Efter det att trion avverkat ett par nummer äntrade de av Jan inbjudna gästerna Miriam Aïda och Fredrik Kronkvist scenen. Det var pang på det från början! Miriam visade sig till fullo behärska det mesta! Härlig bossa, snygga ballader, snabba tempon och frisk popinspirerad blues. I sin straighta sångstil har hon näppeligen någon som kan konkurrera i landet. Fredrik Kronkvists souliga altsax visade sig ha en härlig flykt, det är på något sätt så positivt och glädjefullt över hans spelstil. Frejdigt och fräsigt samtidigt som han briljerade i ömsint och vackert balladspel. En härlig kväll med duktiga musiker som man kände trivdes tillsammans, något som smittade av sig i den fullsatta salongen.

 

Tisdagen den 23 september kl. 19.30

Röda salongen, Kulturhuset

 
Lew Soloff och Bohuslän Big Band

 
Lew Soloff kom, sågs/hördes och segrade. Vilken trumpetare! Otrolig teknik med ett register som man inte trodde kunde uppnås på trumpeten kombinerat med lyriskt balladspel. Bohuslän Big Band då? Suveränt på alla sätt: Klockrena stämmor, precision och balans i sektionerna och många duktiga solister som saxofonisterna Johan Borgström och Ove Ingermansson, unge trombonisten Björn Samuelsson och pianisten Tommy Kotter.
Kemin mellan lättsamme Lew och bandet var fullständig och de lovord som han framförde över bandet var inte bara av artighet. Första set hade mycket av Mingusstuk medan det andra mest tillägnades Lews husgudar Gil Evans (som han samarbetade med under tjugo år) och Duke Ellington. Underhållande mellansnack och kanonljud utöver fantastisk musik kompletterade det hela till en minnesrik kväll. Det är bara att önska bandet lycka till på den japanturné man nu ger sig av på. Succén är given!

 
Tisdagen den 9 september kl.19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
Vincent Nilsson & Friends

 
Vincent Nilsson & Friends svarade för en bejublad konsert vid premiären i vår nya spellokal Blå salongen på
Kulturhuset. Fullsatt och hög stämning som sig bör med så spelskickliga vänner som Vincent omger sig med.
Anders Bergcrantz trumpetspel finns det bara ett ord för. Världsklass! På tenorsaxofon och klarinett lärde vi känna dansken Jesper Løvdahl, som sin ungdom till trots hämtade grunden i sitt spel från jazzens femtiotal. Doug Raney briljerade med sitt lyhörda gitarrspel och kompet med bassisten Hugo Rasmussen, som ersatte Bo Stief, och Kresten Osgaard on drums satt som berg. Charmige Hugos härliga basspel och Krestens intensiva utspel och nyanseringar imponerade verkligen. Vincent då? Suverän! Hans alltid uttrycksfulla och eleganta trombon parades med en osedvanlig frejdighet och glädje! Repertoaren bestod bl.a av några av Vincents egna alster, en kul version av Ellingtons John Hardys wife, en underbar Vincent- tolkning av Mood Indigo och lysande balladspel av Anders Bergcrantz i You don´t know what love is.
En mycket lyckad premiär!!!

(Medarr: ABF)
 
Torsdagen den 31 juli kl 19.30

Hovdala slott

 
Roger Pontare med Oskarshamns Big Band

 
I Hovdalas mysiga och ändamålsenliga loge öppnade Oskarshamns Big Band upp vår Pontare-afton inför fullsatt lokal, dvs ca 400 personer. Man startade med klassiska storbandslåtar där vi också fick höra sångerskan Anna Rosén. Hon kompletterades sedan så att det bildades en duktig och trivsam kvartett, Transfer Singers. Vilken grupp som står som förebild säger sig själv! Duktiga solister finns i bandet som t.ex Torbjörn Rolf (as), Fredrik Ljungberg (ts), Mats Eckerlind (tb) och Mathias Johnsson (tp).
All heder åt detta kompetenta amatörband och dess ledare Per-Åke Lithorin. Pontare drog sedan igång med ”Start It Up” och det är en fröjd att höra och se denna proffsige artist. I soulinspirerande nummer och personliga tolkningar ur Sinatras repertoar visade han verkligen sin storhet. Hans förmåga till omedelbar publikkontakt skapade från början en härlig stämning. Något som vi aldrig upplevt tidigare var det inslag av corny musik som låg som bakgrund mellan låtnummerna och som förbryllade och förtjuste. Det blev också allsång, någon suspekt norrlandshistoria och trallåt men framför allt swäng och glädje innan Pontare och bandet efter ett antal extranummer fick en jublande publik att stående avsluta med vår nationalsång
 
Torsdagen den 26 juni kl 19.30

Hovdala slott


Lill Lindfors med Hector Bingert och Claes Crona Trio
Hovdala och den svenska sommaren visade sin allra bästa sida när Lill Lindfors gästade oss. Med sitt suveräna artisteri fångade hon direkt den stora publiken på dryga 700 personer. Claes Cronas trio med Jörgen Smedby (b) och Petur ”Island” Östlund (dr) inledde kvällen med en svängig jazzvals. Därefter entrade Lill scenen och drog igång med en svängig ”If I were a bell”. Vi fick sedan höra ett axplock ur den amerikanska sångboken med trevliga svenska texter varvade med härligt och väl anpassat nostalgiskt mellansnack, som fick publiken att nicka igenkännande. Den suveränt uppbackande trion fick verkligen möjligheter att sträcka ut och än bättre blev det när Hector Bingert med sin tenor anslöt sig till gruppen. Vilken ton, attack och utspel! I den härliga stämningen som skapades fick Lill avslutningsvis publiken att sjunga med i ”Bye bye blackbird” och den åländska folkvisan ”Vinden drar, skeppet far”. Således en framgångsrik start för samarbetet mellan Hovdala slott och jazzklubben!

 

Tisd 29 april, kl. 19.30

Stadshotellet

 
”Tribute to Louis Armstrong”

Jazzin´Jacks

De alltid lika trevliga och sympatiska Jackarna svarade med en hyllning till Louis Armstrong för våravslutningen
inför en stor och entusiastisk publik. Deras moderniserade swingtrad är synnerligen populär. Bandet består av jätteduktiga musiker som ser till att det verkligen svänger. Att Jack Andersson kan sin Armstrong fick han verkligen bevisat. Lasse Karlssons härliga presentationer, mustiga sång och frejdiga klarinettspel höjer temperaturen och Hans Ingelstam på trombone och nytillskottet på piano, Gunnar ”Caesar” Andersson, svarade många fina solon. Kompet med Gunnar Nilsson på bas och Anders Lagerlöf på trummor driver på och känns ganska modernt och det gör på något sätt gruppen tidlös, trots att delar av repertoaren kan ligga ganska långt tillbaka på tjugotalet. En härlig kväll!

 

Torsd 24 april, kl. 19.30

Madrix

 
Konrad Band
I den lilla intima lokalen på Madrix fick vi höra detta ”tjejband” med sin gränsöverbryggande musik. De flesta alstren kom från gruppledaren och sångerskan Felicia Konrads penna. Texter från det verkliga livet som berörde framfördes på ett spontant och mycket charmfullt sätt. ”Kurtan”-pianisten Karin Johansson, basisten Owe Almgren och slagverkaren Ebba Westerberg imponerade med lyhört och rytmiskt utspel. En mycket trivsam konsert.
(Medarr.: Kulturnämnden)

 

Tisd 8 april, kl. 19.30

Stadshotellet

 
Lasse Lindgren m. Musikskolans Storband & Emanon Jazz Quintet
Så har vi haft dubbelkonsert med trumpetaren Lasse Lindgren. Första set ägnades åt Ulf "Hubbe" Holmbergs adepter i musikskolans storband eller som det numera heter, Hässleholms Ungdoms Big Band. Det är ett härligt band som "Hubbe" med sin storbandserfarenhet verkligen satt sprätt på. Att sedan hos så pass unga musiker ha tillgång till duktiga solister är unikt, men det har man verkligen i t.ex Kristian Brinck på tenor och trombonisten David Bogislaus. Med inspiration från Lasse Lindgrens workshops och medverkan som solist tände det till ordentligt för bandet.
 
Andra set spelade Lasse Lindgren med Emanon Jazz Quintet. Programmet var en blandning av Horace Silvers och Lasses egna kompositioner. Rasande tempo är lite av Lasses signum och det hettade verkligen till i de bluesmättade låtarna. Vi fick naturligtvis också del av den lyriska ådran hos Lasse i vackert balladspel, som till en viss del framfördes på flygelhorn. Medlemmarna i kvintetten visade som vanligt mycket hög standard med härligt samspel och goda soloprestationer. En grupp som vi hässleholmare verkligen kan vara stolta över! Totalt sett en kul och omväxlande kväll!

 

Tisd 25 mars, kl. 19.30

Stadshotellet

 
In the spirit of Oscar Peterson”
Ulf Wakenius Quartet
Vilken höjdarkväll! Helt enkelt superbt! Oscar Petersons ande svävade över tillställningen - hade OP varit på plats, hade han nog varit helnöjd. Det var pang på från början varvat med underbara ballader. Ulf Wakenius är helt enkelt världsklass och med detta har han nått en underbar mognad i sitt artisteri. Kjell Öhman fick som sig bör stort utrymme och visade vilken underbar pianist han är. Samspelet med Ulf var suveränt och lyhört. Hans Backenroth är också en förnöjelse att höra och denna kväll var det ett "fett" basspel i klass med Ray Brown. Martin Drew var som en klippa och och hade ett underbart driv i sitt spel. Man kan förstå varför han varit OP:s trummis under tjugonio år! En oförglömlig kväll med en talrik och helnöjd publik.
(Medarr.: ABF)

 

Lörd 22 mars, kl. 14.00

Kulturhuset, Blå salongen

   
Ungdomsfestival - ”Ung Jazz”
Först på scenen var Hässleholms Musikskolas Storband under ledning av Ulf "Hubbe" Holmberg. Man hade ett mycket bra program med musik som spände från Glenn Miller och Basie till modern pop, rock och funk. Ett utmärkt storband som i Kristian Brinck (ts) och David Bogislaus (tb) har talangfulla solister. Under ledning av Ola Nordqvist fortsatte sedan storbandet "Fire" från Höör. Repertoaren bestod till större delen av nyskrivet material. Utöver de relativt unga musikerna höll man sig med kör och dansare. Kul! Efterföljande band var "Razzjazz" där ledaren Hans Delander fick vikariera på pianopallen. Denna ganska rutinerade ensamble spelar mer åt det funkjazziga hållet och åter utmärkte sig Kristian Brinck och David Bogislaus som solister. En blomma också åt Micke Ödegården som trummis, sångare och presentatör! Det avslutande bidraget svarade Kristianstads C 4 Big Band för. Lasse Lundströms adepter svarade för ett varierat program med musik från Neal Hefti till modern funk. En trevlig bekantskap med skickliga instrumentalister och en duktig sångerska! Tyvärr fick halmstadsbandet "Latin Mix " lämna återbud pga sjukdom, men de får kanske chansen att återkomma. Totalt sett ett lyckat arrangemang i en i stort sett fullsatt salong.
(Medarr.: Kulturnämnden)

 

Tisd 18 mars, kl. 19.00

Klubblokalen

   
Årsmöte/Swängthian
Årsmöte avhölls i lugnets tecken och med idel omval. Efter mötet underhöll Swängthian med sin glada och charmfulla jazz. Repertoaren består av välkända melodier som framförs på ett medryckande sätt. Goda och oförvägna solon gör att det är kul att lyssna på dessa musikstuderande ungdomar. Här är mycket att hämta för framtiden! Bandet har funnits i tjugofem år och en viss nyrekrytering måste ske årligen, då elever lämnar skolan. Som ledare under alla dessa år har Natale Bellan naturligtvis lagt ned ett fantastiskt arbete och det är imponerande att man under sådana betingelser kan hålla så god standard.

 

Fred 7 mars, kl 19.30

Kulturhuset, Blå salongen

  ”Ung Jazz presenterar” Farmers Market
Sanslöst! Det var mycket på en gång! Med teknik, swäng, humor och spelglädje underhöll de norske gutterne oss. Från bulgarisk folkmusik till
de banalaste schlagers var steget inte långt ”Bolero, Nidälven och The Lady is a Tramp” i ett svep med suveräna takt- och tonartsövergångar.

Nils-Olav Johansens charmiga tolkning av ”All of me” fick både honom själv och publiken att utbrista i våldsamma skrattsalvor.

En verkligt lyckad satsning av vår sektion ”Ung Jazz” och det var
 
glädjande var att konstatera att publikmixen bestod av varierande åldrar från lägsta tonåren till de sjuttio. Kul på alla sätt och det skall bli spännande att följa detta proffsiga bands karriär!

 
Tisd 4 mars, kl.19.30

Kulturhuset, Röda salongen

 
”Tribute to Thad Jones – Mel Lewis”
Stockholm JazzOrchestra feat Dick Oatts och Gary Smulyan
Med frontfigurerna Dick Oatts och Gary Smulyan på alt- respektive barytonsaxofon, båda med över tjugo år i Thad Jones – Mel Lewis Big Band, fick vi oss till livs en storbandsupplevelse med SJO.
 
Ett sådant band - vilka sektioner och solister! Men det är klart med idel ”stars” utöver de båda gästerna som Johan Hörlén, Karl-Martin Almqvist och Magnus Lindgren (vilken saxsektion) , trumpetare som Peter Asplund, Fredrik Norén, Gustavo Bergalli och Magnus Broo. Vi kunde också glädja oss åt Bertil Strandbergs varma och svängiga trombon och brodern Görans lyhörda

  pianospel samt ett suveränt komp med Martin Högstedt och Jukkis Uotila. Repertoaren var som sig bör i huvudsak Thad Jones-kompositioner och arrangemang men man spelade även något nummer från Bob Brookmeyers tid med bandet.

En mycket lyckad kväll med virilt och inte allt för pretentiöst storbands-lir!

 
Tisd 11 febr, kl. 19.30

Tyringe Kurhotell

 
Norra Skåne Jazzmen
Vi återupplevde denna hemmagrupp, som efter några år åter äntrade scenen. Detta betydde absolut inte någon avdamning av herrarna Nonne Håkansson (as), Natale Bellan (vib), Hans Delander (p), Lasse Lundström
(b) och Ingvar Callmer (dr), då de är synnerligen aktiva i andra konstellationer.

Repertoaren blev naturligtvis som sig bör en del be-bop som varvades med standards och en del eget material. Publiken njöt av att åter få höra rejält sväng i det gamla ärevördiga hotellets lokaler.   

  se filmklipp
 


 
 
Onsd 22 jan, kl.19.30

Kulturhuset, Röda salongen

 
”Den store hyldest til DUKE ELLINGTON”

Ernie Wilkins Almost BB med Putte Wickman som gästsolist

Vilken kväll! Succé! Fullsatt vilket innebär en publik på nästan 400 personer. Ett sådant fantastiskt band med underbar ”tajming”! Och så underbara arrangemang den gode Ernie Wilkins kunde snickra ihop.
 
Duke skulle säkert känt sig stolt och glad för denna hyllning. Har Putte Wickman över huvud taget varit bättre? 79 år i år och ”still going strong”.

När nu ledarskapet låg på den sympatiskt tankspridde Per Goldschmidt, verkade Putte otroligt avspänd och visade verkligen att han är en världsartist.
 

Bandet består för övrigt av suveräna solister som Jens Winther på trumpet, trombonisten Vincent Nilsson som verkligen verkade att trivas, saxofonisterna Jan zum Vohrde, Jakob Dinesen (vilken underbar Paul Gonsalvez introduktion, Bent Jaedig samt pianisten Nicolai Bentzon).

Med andra ord – en lyckad vårpremiär!

 
Tisd 3 dec, kl. 19.30

Kulturhuset


Juljam

Vi avslutade säsongen med jamsession i kulturhusets blå salong, som dagen till ära kom att omvandlas till ett riktigt jazzcafé. Vi har förvissat oss om att från början ha huskompet med Hans Delander (p), Mats Lindskog (elb) och Jörgen Grahn (dr).