Avslutade program 2004
 

 
Tisdagen den 30 nov kl. 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
Lars Jansson med jazztrion Unit


En av Sveriges främsta jazzpianister (arrangörer och kompositörer) spelar en lättillgänglig ”soft” jazz för oss alla.

Lars Jansson, som blev 1998 jazzprofessor i Danmark (landets förste), har sedan början av 70-talet ägnat sig åt musik på heltid. Lars Jansson är pianist och kompositör. Han är också en mycket uppskattad arrangör. Lars Jansson har skrivit musik för varierande musikstilar (300 Stimregistrerade kompositioner) och medverkat i ett flertal skivor. – Jazzgruppen Unit har framträtt med stora delar av jazzeliten och gett ut fem skivor.
 
Lars Jansson (p), Niclas Höglind (g), Peter Janson (b),
Kristofer Johansson (dr)

Medarrangör: ABF Hässleholm

 

Tisdagen den 9 nov kl. 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
Jack Lidströms Hep Cats

 
Jack Lidström – nestorn i svensk jazz – behöver ingen närmare presentation. Han har lett sina ”Hep Cats” i över 50 år. Stilfullt och med stor känsla framförs odödliga låter från 30 – 50-talen. Många nummer är hämtade från Louis Armstrong. När Nalen återinvigdes var Hep Cats på plats och deltog i det direktsända TV- programmet. - Jack Lidström har också utvecklat och deltagit i jazzgudstjänster där orgeln utbytes mot en av Jack Lidström ledd jazzgrupp, som spelar psalmerna i jazztakt.

Jack Lidström (t, voc), Torsten Ahlberg (cl), Stephan Lindstein (tb), Per Larsson (p), Jan Bergner (b) och Charlie Lidström (dr)

Medarrangör: ABF Hässleholm

 

Tisdagen den 19 okt kl. 19.30

Hedbergshuset i Vinslöv

 
Elisabeth Melander och Emanon Jazz Quintet

 
Elisabeth Melander är en sångerska med erfarenheter från de flesta genrer. Hon har sjungit i popsammanhang, med storband och gospelgrupper. Elisabeth är dessutom sångpedagog på Musikhögskolan i Malmö. Under besöket i Hässleholm kommer hon också att undervisa sångelever på Musikskolan. Emanon Jazz Quintet, som blivit något av ett husband på vår jazzklubb, innehåller idel kända Hässleholmsmusiker.

Elisabeth Melander (voc), Natale Bellan (vib), Peter Magnusson (as), Hans Delander (p), Mats Lindskog (b) och Jörgen Grahn (dr)

Medarrangör: ABF Hässleholm

 

Tisdagen den 12 okt kl. 19.30

Björksäters Nöjesplats i Hässleholm

 
Nisse Landgren och Bohus Big Band
 

Nisse Landgren, som inte behöver presenteras närmare, besökte Jazz-klubben hösten 2002 och fyllde Stadshotellets källare. När han nu återkommer blir det i en större lokal. Det behövs för Nisse är populär och dessutom har han nu sällskap av ett fullskaligt storband. Nisses sätt att
hantera trombonen är ekvilibristigt (vilket stadens alla musikskoletrombonister vet efter Nisses besök på Musikskolan för något år sedan). Vi hoppas på en helkväll för alla.

Medarrangör: ABF Hässleholm

 

Tisdagen den 21 sept kl. 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
Andreas Pettersson All Star Quartet. Feat: Junior Mance

 
Junior Mance, eller som han egentligen heter Julian Clifford Mance, föddes i Chicago 1928 och har under åren spelat med ett flertal av jazzens storheter såsom Cannonball Adderlay, Dizzy Gillespie, Johnny Griffin och många flera. Förutom att han uppträtt i USA och Kanada har han också gjort framträdanden i Japan och kommer nu på en turné till Sverige, där han spelar med den välkände jazzgitarristen Andreas Pettersson och hans bandmedlemmar Hans Backenroth och Ronnie Gardiner.

Andreas Pettersson (g), Junior Mance (p), Hans Backenroth (b) och Ronnie Gardiner (dr)
 
Medarrangör: ABF Hässleholm

 

Tisdagen den 7 sept kl. 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
”Minns Jan Johansson”


Trummisen Ingvar Callmer från Tyringe återupplivar minnena från sin tid som medmusiker med Jan Johansson, eller Johan som Ingvar säger.

Ingvar Callmer Quartet kommer i kväll att hylla den kanske största jazzmusikern i Sverige: Jan Johansson. Ingvar och Eric Norström spelade under flera år med Jan i Gunnar Johnssons Quintet. Man har letat fram material som härrör från den epoken och framåt. Det blir musik som spänner över ett brett register från ”Visa från Utanmyra” till ”Blues For Lange”. I gruppen ingår en av våra bästa tenorsaxofonister (Eric Norström), den fantastiske gitarristen från Danmark (Jacob Fisher) som spelat med Svend Asmundsen och på bas en mycket välkänd jazzmusikant (Lars Lundström)

Ingvar Callmer (dr), Lars Lundström (b), Eric Norström (ts), Jacob Fisher (g)

Medarrangör: ABF Hässleholm

 

Tisdag den 27 april kl. 19.30

Röda salongen, Kulturhuset

 
Glenn Miller afton med Jan Slottenäs Storband

I år är det 100 år sedan Glenn Miller föddes. Detta celebreras av Jan Slottenäs Storband med jubileumskonserter runt om i landet. Och inte nog med det – man har dessutom inbjudits att deltaga vid en minneskonsert i Millers födelsestad Clarinda, Iowa, USA. I bandet medverkar delar av svensk jazzelit. Musiken spelas enligt originalarrangemangen inklusive de vokala inslagen. Detta var ungdomens musik för sextio år sedan och det blir således en nostalgiafton av högsta potens med en ödödlig repertoar som ”Moonlight Serenade”, ”In the Mood”, ”Little Brown Jug” o.s.v.
 
(Medarr.: Kulturnämnden)

 

Tisdagen den 6 april kl. 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
Ola Åkerman Kvartett

Funk- och bluesmättad musik präglade Ola Åkermans nya kvartett så att man känslomässigt tänkte sig tillbaka till salig Cannonballs dagar. Mycket medryckande med härlig glöd och intensitet. Ola tillhör absolut landets ledande trombonister. En verkligt glad överraskning var bandets pianist Kasper Villaume, som visade upp stor lekfullhet och teknisk briljans. Daniel Franck svarade för stadigt basgung och trummissen Sören Christensen visade att det går att få det att svänga med stadigt beat utan större åthävor. Repertoaren bestod av alster från Olas penna väl varvat med standards. Imponerande och det är bara att önska kvartetten lycka till!
Razzjazz, som består av elever från våra musikutbildningar, framträdde som förband under ledning av Hans Delander. Repertoaren var i huvudsak från Miles Davis tubaband och då gör man det inte lätt för sig. Men det gjorde man bra, så vi har mycket att förvänta oss i framtiden!

 
Tisdagen den 23 mars kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
Jonas Kullhammar Quartet

Hässleholm – Jazzstädernas jazzstad bland jazzstädernas jazzstäder – ett tillmäle av Jonas Kullhammar som vi gärna tar till oss. Frågan är om detta gäller exempelvis i Åmål? Strunt samma! Jonas imponerade verkligen stort tillsammans med sina medmusiker Torbjörn Gulz (p), Torbjörn Zetterberg (b) och Jonas Holgersson (dr) vid sitt besök. Fullt tryck ifrån början! Swängit, vackert och humoristiskt! Tilltalande för såväl gamla jazzfreaks som den yngre generationen som vuxit med den mera popinfluerade musiken.
Utöver det musikaliska skall väl också noteras gruppens chosefria och mycket sympatiska uppträdande. Jonas lovordade i vackra ordalag vårt förband, Brinkens Femma, och det är väl bara att hoppas att vi på något sätt får tillgång till dessa lovande musiker när de nu är på väg att lämna stan för fortsatta studier.
 
 
Lördagen den 20 mars kl.14.00

Blå salongen, Kulturhuset

 
Jazzfestival ”Ung Jazz”

Jazzgruppen Mess från Göteborg bildades 1998 som ett tillfälligt projekt. Responsen blev så god så att man valde att fortsätta. Detta hfoto: Håkan Rönnbladar lett till ungdomsjazzprojektet ”Jazz -the next generation” som aktivt arbetar för att sprida jazzen utanför dess vanliga domäner. Man kommer att leda en clinic för de inbjudna grupperna och stadens övriga intresserade mu-sikstuderande. Därefter blir det konserter med de olika banden, som kan spänna från duo till storband. Avslutningsvis får vi sedan höra Mess i en egen avdelning. Ledare för gruppen är trummissen Johan Björklund, övriga medverkande är Lisen Rylander (sax), Andreas Hall (sax), Klas Nilsson (tp), Thomas Markusson (b), och Gustaf Karlöf (p). Samtliga är erfarna musiker från grupper som Änglaspel, Bohuslän Big Band, Jeanette Lindström, Anders Jormin och andra mer popinfluerade band.
(foto: Håkan Rönnblad)
(Medarr: Kulturnämnden)

 

Tisdag16 mars k. 19.00

Klubblokalen, Västerskolan

 
Årsmöte/Klubbjazz

Efter årsmötet låter vi en ungdomlig konstellation svara för underhållningen.

 

Tisdagen den 2 mars kl.19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
Strutters

Med amatörbandet Strutters från Strömsnäsbruk hade vi premiär för trad-,glad- eller den klassiska jazzen i Blå salongen. Bandets repertoar bestod huvudsakligen av alster som vi förknippar till denna tidsperiods stora med tonvikt på Armstrong och W.C Handy. Välskrivna och välspelade arrangemang gjorde ett gott intryck medan det solistiskt mest kretsade kring rutinerade Inge Palm, som dubblerade på kornet och tenorsaxofon. En uppskattan-de publik på dryga hundra personer infann sig denna kväll för att backa upp det glada och sympatiska bandet.
(Medarr.: ABF)

 

Onsdagen den 11 febr kl. 19.30

Blå Salongen, Kulturhuset

 
Ung Jazz presenterar: The Real Thing
Iförda smoking och med B3:an som möblemang kändes det nästan som antikrundan när The Real Thing drog igång i Blå Salongen. Den mångfaldiga, och för jazzsammanhang unga publiken, visste dock vad som komma skulle. Det blev pang på enligt den modell som gäller för genren. Repertoaren bestod uteslutande av egna alster. Gruppen, som har åtskilliga år tillsammans, visade upp stor lyhördhet och var väldigt samspelta. Solistiskt över-tygade Staffan William-Olsson med bra tryck i gitarren. Paul Wagnberg imponerade på orgeln och hans suve-räna fotarbete på instrumentet facinerade. Trummissen Børre Dalhaug drev på värre och småmysande altsax-sofonisten Sigurd Køhn med sin skira ton smälte väl in i sammanhanget. Allt som allt ett trevligt arrangemang av klubbens nya generation av jazzentusiaster!
 (Medarr.: Kulturnämnden)

 

Tisdagen den 10 febr kl. 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
Janne ”Loffe” Carlsson 4

Inför en fullsatt Blå Salong gjorde Janne ”Loffe” Carlsson 4 stor succé. Med en repertoar av jazzstandards och med inspiration från jazzens hardbop-period fick man lokalen i rejäl gungning. Ulf Andersson visade att han är en underbar tenorist med en glöd och fantasi utöver det vanliga. Ewan Svensson imponerade med flyhänt och fantasifullt spel med härligt tryck i sin gitarr. Ewan hyllades inledningsvis för att han tilldelats Kungliga Musikaliska Akademins Pedagogpris 2003. Glädjande för Ewans idoga arbete och en god PR för jazzen! Jesper Andersson gjorde en övertygade insats på elbas, ett instrument han hanterade så att det ibland kändes som en vanlig ”ståfela”. ”Loffe” själv då? Jodå! Trots störande element som film, teater och allt vad det är, så visade han att han hela tiden har hållit igång trumlirandet hemma på kammaren. Med härlig feeling höll han musiken kokande. Stories då? Jo men, karlen är ett unikom! Med sitt kroppsspråk och framförande av lagom skabrösa historier fick han också denna del att svänga. Detta dock i lagom dos och som slutomdöme blev det en riktigt lyckad jazzkväll!
 (Medarr: ABF)

 

Tisdagen den 27 januari kl. 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
Benny Bailey Quintet

Så blev det då säsongpremiär med trumpetlegenden och sverigevännen Benny Bailey. De två avsedda timmarna för repetition blev i princip om intet. Benny tyckte det var roligare att sitta och snacka musikerminnen. När det sedan blev dags för spel framträdde rutin och erfarenhet. Pang på utan uppvärmning med friskt och varierat trumpetspel och festlig sång. Det blev na-turligtvis mycket av jazzens standardlåter, varav några kunde ses som en hyllning till instrumentkollegerna Dizzy, Miles och Armstrong. Vår lokala kvartett imponerade verkligen. Så samspelta, drivna och duktiga som solister! Det skall verkligen skicklighet och rutin till för att genomföra en kväll som denna. Miniturnén fortsatte sedan till Varberg och Växjö för att sedan avslutas på lördagskvällen i Emmaboda. Orkade Benny? Jodå, han fortsatte med en konsert på söndagseftermiddagen på ett kloster i Amsterdam! 78 år – vadå? Gammal? En sann speleman utan musikaliska ålderskrämpor!

 

Avslutade program 2003