Avslutade program 2005
 

 
Tisdagen den 6/12 kl 19.00

Klubblokalen på Västerskolan

 
JULJAZZ


För andra året i rad inbjuder Hässleholms Jazzklubb sina medlemmar och andra till en jazzig julträff eller julig jazzträff om så önskas. Under gemytlig samvaro skall vi lyssna på jazzmusik från en nyuppsatt ungdomsgrupp under en mycket kvalificerad ledning. Till ett måttligt självkostnadspris serveras kaffe, glögg och dopp därtill.

Musiker: "Oxels sweet swingin' orchestra" under ledning av Hans Delander.

Fri entré"

 

Tisdagen den 29/11 kl. 19.30

Kulturhuset, Blå salongen

 
Sven Zetterberg Blues Band


En kväll för bluesälskarna

Jazzklubben har inte tidigare bjudit på så mycket blues, men nu kommer det. Sven Zetterberg är en veteran såväl i svenska som internationella blueskretsar som redan 1972 startade ett av de första genuina svenska bluesbanden, nämligen det legendariska Telge Blues. Mest känd är nog Sven ändå genom bandet Chicago Express. Hos oss uppträder Sven med sin egen kvartett. Om Sven går att finna mycket fina pressklipp, såsom ” Sveriges bäste bluesgitarist” .

Sven Zetterberg, gitarr, munspel och sång, Berra Pettersson (b), Anders Lewén (g), Stoffe Sundlöf (dr) och Tobbe Eliasson (keybord)

Förband: 10-mannabandet VVS Quartet från Estetiska programmet
 
Medarr: ABF

 

Tisdagen den 15/11 kl. 19.30

Kulturhuset, Blå salongen

 
Hacke Björksten & 3 Generations
 

En blandning av gammal och ung
 

Det är 50 år sedan Gunnar "Hacke” Björksten spelade in ”On the Alamo”, som utsågs till 1955 års bästa jazzinspelning. Idag är Hacke, 70 år ung, precis lika spelsugen och vital som då. I kvintetten finns den ungefärligen jämnårige Ronnie Gardiner på trummor. De andra tre är betydligt yngre. Alla fem tillhör eliten bland svenska jazzmusiker och har en gemensam attityd till hur jazz skall spelas. Denna kvintett spelar melodisk jazz, kryddad med blues, swing och bebop. En ny skiva har lett till lysande resentioner.
 
Hacke Björksten (ts), Karl Orlandersson (tp) Ronnie Gardiner (dr), Ulf Johnsson Werre (p), Hans Backenroth (b)

Medarr: ABF

 

Tisdagen den 25/10 kl. 19.30

Kulturhuset, Blå salongen

 
Sliding Hammers och Emanon Jazz Quintet
 

En trombonafton i trombonernas stad

Sliding Hammers består av två trombonspelande systrar, Karin Hammar och Mimmi Petterson Hammar. De har en egen grupp med samma namn och som spelar en skönt svängande jazz. Repertoaren består bland annat av egna arrangemang. Den instrumentala musiken bryts ibland med en och annan sånglåt. Mimmi var tidigt med i olika storband i Norrland och på Gotland. Karin har, efter studier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, frilansat som trombonist sedan 1997. I kväll spelar systrarna Hammar med vårt ”husband” Emanon Jazz Quintet.
 
Karin Hammar (tb), Mimmi Pettersson Hammar (tb), Natale Bellan (vib), Peter Magnusson (as), Hans Dellander (p), Mats Lindskog (b) och Jörgen Grahn (dr)

Förband: Musikskolans trombonensemble kl. 19.00.
Medarr: ABF

 

Söndagen den 9/10 kl. 18.00

Kulturhuset, Röda salongen

 
Claes Janson med Monday Night Big Band
 

Jubileumskonsert Kulturhuset fem år
 
Claes Janson har beskrivits som ett bluestroll som vidgat den svenska jazzsångens domäner och som sjunger allt med samma mjuka, sträva studsande rytm, ett musikaliskt naturbarn som frestar oss med sitt snillrika sound. Allt vad Janson tar i svänger. Det är bara för passagerarna att hålla i sig - alla de som vill följa med på en musikantisk färd genom tillvaron. Monday Night Big Band bildades 1988 av jazzmusikern och kompositören Jörgen Nilsson. Bandet har under femton års tid gjort cirka 550 spelningar. Turnéer har gjorts i Europa och i USA. Främst är bandet känt för sina tolkningar av Thad Jones´ kompositioner och arrangemang, men även musik av Bob Mintzer, Bob Brookmeyer, Horace Silver, Michael Abene m.fl. finns i den gedigna storbandsmappen.

 

Onsdagen den 28/9 kl.19.30

Björksäter, Hässleholm

 
Joe Spinaci & the Brookolino Orchestra
 

En spännande kväll på Björksäter
 
Joe Spinaci bestämde sig för att revolutionera Malmös musikscen för alltid. Han sammankallade några vänner som höll med honom och bandet blev till. Nio av Malmös bästa musiker får lokalen att svänga i en fantastisk blandning av Rock-a-billy, Mambo Jambo och Gangsterswing. Med ett flertal blåsare, piano, gitarr, bas, trummor och en fantastisk sångerska kan Joe Spinaci & the Brookolino Orchestra garanterar en helkväll för alla våra besökare.
 
Miriam Aida (voc), Fredrik Myhr (dr), Matts Ingvarsson (b), Johan Olsson (p), Fredrik Kronkvist (as), Sven Andersson (ts), Mattias Gunnarsson (tp), Erik Axelsson (tb) och Carl Alberto Bettini alias Joe Spinaci (g)

 

Tisdagen den 13/9 kl. 19.30

Kulturhuset, Blå salongen

 
Contemporary Bebop Quintet CBQ
 

För bebopvännerna blir det här en riktigt skön kväll
 
De tre bokstäverna CBQ står för Contemporary Bebop Quintet . Bandet bildades av Christer Boustedt 1978. Men Christer Boustedt rycktes bort från mänskligheten alldeles för tidigt. Hans musikerkamrater ville föra budskapet vidare och det gör man nu i Contemporary Bebop Quintet. Tillsammans bjuder kvintetten på slagkraftig bebop i melodier som "Hot house", men man kan också bli riktigt lyriska som i Ellington-balladen "In a sentimental mood". Det är svårt att inte ryckas med när det bär av i de mest sprudlande tonkaskader.
 
Bosse Broberg (tp), Stefan Isaksson (ts), Åke Johansson (p), Ivar Lindell (b) och Gilbert Matthews (dr).

 

Söndagen den 4/9 kl. 18.00

Kulturhuset, Röda salongen

 
Cæcilie Norby med Tolvan Big Band

 

Dansk-svenskt samarbete i högsta klass
 
Cæciel Norby är född 1964 och föddes då bokstavligen in i musiken med en operasångerska till mor och en kompositör till far. Hennes utveckling och meriter omfattar många olika musikgenrer. Inom jazzmusiken har hon sjungit med internationella orkestrar och egna grupper. Tolvan Big Band har utvecklats i och runt staden Malmö sedan slutet på 1960-talet. Efter att ha varit ett relativt blygsamt storband i mängden, är det nu ett av världens uttrycksfullaste storband med ett omfattande internationellt rykte. Bandets meritlista är verkligen imponerande. Tolvan Big Band har spelat med ett flertal av världens bästa jazzmusiker. I trombonsektionen hittar vi
Vincent Nilsson, Ola Åkerman, Ola Nordkvist och Björn Hängsel, alla från Hässleholm.

Medarr: ABF

 

Torsdagen den 25/8 kl 19.30

Hovdala slott

 
Åhus Swing Orkester


Sommarjazz på Hovdala slott
 
Åhus Swing Orkester drivs av den ideella föreningen Sällskapet Åke Bergs Vänner med hemvist i Åhus . Bandets medlemmar har 20-50 års erfarenhet av att spela storbands musik bla. i L-Big Band och Kristianstads Storband.

Bandet spelar mycket swingmusik från 30-,40-, & 50- talet med arr i b-sättning samt transskriberade storbands arrangemang men även annan dansant musik som wienervals, vals, tango, samba, rumba, bossanova, hucklebuck och rock and roll.
 
(Medarr: Hovdala Slott)

 

Torsdagen den 16 juni

Hovdala slott

 
Dreamboat Jazzband


Sommarjazz på Hovdala slott

Dreamboat Jazzband från Österlen spelar traditionell jazz i New Orleans-stil med förebilder som Bunk Johnson och George Lewis. Under senare år har bandet turnerat runt i Sverige med Sylvia Kuumba Williams från New Orleans, gett ut två kassetter och precis nyligen gett ut vårtredje CD-skiva, spelat i radio Kristianstad samt gett ett stort antal konserter i kyrkor och på jazzklubbar runt om i södra Sverige. Ensemblen har nyligen också spelat på Stampen i Stockholm och spelat med Orange Kellin. Dreamboat Jazzband fortsätter att hålla den genuina jazzen levande!
 
(Medarr: Hovdala Slott)

 

Tisdagen den 26 april kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
Second Line Jazzband
 

En helkväll för alla ”trad”-älskare

Bandet, som bildades1989, innehåller flera unga musiker från Göteborg och spelar i "New Orleans revival style". Det är ett mycket etablerat band inom tradjazzen i Europa och som har spelat på de flesta stora jazz-festivalerna i Danmark.
Bandet har uppträtt i TV i flertalet nordeuropiska länder. Bandet satsar
på originella improvisationer och arrangemang samt en enorm intensitet i spelandet.

Medverkande: Jesper Albrektsson (tp/voc),Niklas Karlsson (tb/voc),
Olof Skoog (sax), Anders Vasen (bjo), Per Bach (b), Anders Östlund (dr).

 

Tisdagen den 13 april kl 19.30

Restaurang Raka Spåret i Vittsjö

 
Hans Ingelstam Evergreen Quartet med Natale Bellan

Jazzklubben har nöjet att presentera ytterligare ett program i en av kommunens tätorter utanför centralorten.

Kvällens orkester kommer från Helsingborg medan gästsolisten kommer från Hässleholm. Kvartetten bildades 2002 av trombonisten Hans Ingelstam, som också är känd från bandet Jazzin´Jacks. På piano får vi höra den välkända jazzprofilen Lars Wadenbäck, som också bidrar med egna melodier. Övriga orkestermedlemmar är Ulf Rådelius (b) och Anders Lagerlöf (dr). Kvartetten har spelat på flera jazzklubbar i Sydsverige och i Danmark.
Som gästsolist har inbjudits jazzklubbens egen Natale Bellan, vilken kommer att spela på sin "vibra". Natale behöver inte ytterligare presenteras för jazzklubbens medlemmar.

 
Tisdagen den 29 mars kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
Christina von Bülow trio med Jan Allan

Ett svensk-dansk samarbete i den högre jazzskolan

Trumpetaren Jan Allan fick 2004 stipendiet ur Jazzmusikern Jan Johanssons minnesfond för "en varm och melodisk spelstil". Jan Allan var enligt juryns motivering en  av Sveriges främsta jazzmusiker, vilken också har lyckats bli känd och respekterad utomlands.
Christina von Bülow är sedan 1989 ledare för en egen trio med bl. a. gitarristen Jacob Fisher. Christina von Bülow Trio är en av de mest framträdande kammarmusikaliska
jazzensemblerna på den danska scenen och har utvecklat en mycket egen personlig stil med ett mjukt och lyriskt sound. Repertoaren rymmer kompositioner av både äldre och nyare datum.
 
Medverkande: Jan Allan (tp), Christina von Bülow (as), Jacob Fisher (g) och Jens Skou Olsen (b). (Medarr:ABF)
 
Tisdagen den 12 mars kl 13-17

Blå salongen, Kulturhuset

 
Ung Jazz, Ungdomsstorbandsfestival

–En hel eftermiddag med mycken storbandmusik!

Vår sektion Ung Jazz har inbjudit ett antal storband från musikskolorna
i vår kommun och intilliggande kommuner. En hel lördagseftermiddag
kommer storbandmusik att flöda på Kulturhuset. Det är en fin möjlighet att få lyssna på det musicerande, uppväxande släktet.
 
(Medarr:Hässleholm Kultur)
 
Tisdagen den 8 mars kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
Benny Golson med Patrik Boman trio

En av jazzens portalfigurer gästar vår lilla stad.

Benny Golson inledde sin karriär som musiker för 50 år sedan. Han har spelat tillsammans Benny Goodman, Dizzy Gillespie, Lionel Hampton, Earl Bostic and Art Blakey och turnerat över hela USA, Europa, Asien och Sydamerika. Benny Golson har skrivit fler jazz-standards än de flesta nu levande musiker och har medverkat i ett trettiotal album. Han har också komponerat och arrangerat för ett tjugofemtal världsartister och i många andra sammanhang. Patrik Boman är jazzbasist,
kompositör och arrangör. Han har spelat med flertalet i den yngre svenska jazzeliten och leder idag ett eget band.
 
Medverkande: Benny Golson (ts), Patrik
Boman (b), Mattias Landeus (p) och Sebastian Voegler (dr). (Medarr:ABF)
 
   
Tisdagen den 15 feb kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset


Per ”Texas” Johansson & Visby Jazztrio
Grammisbelönade Per "Texas" Johansson har etablerat sig som en av Sveriges stora saxofonister/ klarinettister och är en av Sveriges mest anlitade jazzblåsare idag.
 
Han är känd för sitt breda instrument-register och spelar en rad blåsinstrument inom träfamiljen.
"Texas" ger också ut musik i eget namn. - Visby Jazztrio spelar svängig, melodisk originalmusik och standardlåtar i personlig tappning. Förutom egna framträdanden är bandet flitigt anlitade som ackompanjatörer i olika sammanhang. Trion ger också barn- och skolkonserter.

Medverkande:
Per Johansson (ts, bcl), Carl Orrie (p), Nils Ossman (b) och Marcus Gruvstedt (dr).

(Medarr:ABF)