Avslutade program 2006
 


 

   
Tisdag 5/12 kl 19.00

Klubblokalen Västerskolan


Juljazz

Samkväm till jazztoner i julens tecken
 
Även detta år avslutades med en julig jazz-träff. Som vanligt samlades vi i vårt klubbrum för en gemensam fika, glögg och pepparkakor till självkostnadspris. Kvällens underhållning stod en en unik ensemble för. Den bestod uteslutande av medlemmar i jazzklubbens styrelse, nämligen Natale Bellan, vibrafon, Tommy Andersson, piano, Lars-Åke Ivarsson, bas, Mats Hällefors, trombon, och Magnus Almqvist, trummor. Många medlemmar och andra intresserade gladdes år det fina spelet.
 
 

Tisdag 28/11 kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
Miriam Aida ”Meu Brasil”


En latinsk afton för alla

Sångerskan Miriam Aida har besökt oss på nytt. Vid hennes tidigare besök har publiken uppskattat hennes sång. Miriam Aida har de senaste åren uppmärksammats allt mer genom sin bredd och känsloladdade framtoning. Denna kväll blev det för hela slanten latinska rytmer. Miriam Aida hade med sig en för ändamålet anpassad orkester, där hennes altsaxspelande make Fredrik Kronkvist är en viktig länk. Det blev en intensiv afton med en fullsatt salong och med en publik som synbarligen uppskattade Miriam.
 

Medverkande: Fredrik Kronkvist (as,fl), Anders Westergård (dr), Ola
Bothzen (slagv), Mats Andersson (g), Mattias Hjort (b)
 
(Arr: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm )

 


Fredag 17/11 kl 19.00

Hotell Statt


En gemytlig danskväll i jazzens tecken

Storbandsdans med
Bigge Bolmèhs Big Band


Detta fullskaliga storband bildades redan 1968. Sedan i slutet av
åttiotalet är det i stort sett samma medlemmar, vilka en del kommer
från Skåne (även från Hässleholm). Repertoaren är bred och innehåller många storbandsklassiker men även musik av Abba, Povel Ramel, Beatles m fl. Bandets specialitet är dansant jazzinfluerad storbandsmusik. Till tonerna av detta utmärkta storband kunde vi efter en gemensam supé vi bjuda upp till dans på Hotell Statt.

 
(Arr. Hässleholms Jazzklubb/Hotell Statt)

 


Tisdag 7/11 kl 19.30

Hotell Statt
Janne Schaffer
och Emanon Jazz Quintet

 

Gitarristen Janne Schaffer är en av landets mest kända musiker. Han har förekommit bland annat i TV i de mest skiftande sammanhang. Alla känner väl igen honom och hans magiska gitarr. Med sitt mjuka anslag och sin huvudsak egna musik skapade han en ypperlig stämning och en det blev fantastisk kväll. Vårt ”husband” Emanon, som inte numera behöver presenteras, mötte upp i verklig högform.

Medverkande: Janne Schaffer (g), Hans Delander (p), Natale Bellan(vib), Jörgen Grahn(dr), Peter Magnusson (as) och Per Ekman (b)
 
(Arr: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm)
 
 

Onsdag 25/10 kl 19.30

Röda salongen, Kulturhuset


An evening with Stacey Kent and her quintet,
featuring Jim Tomlinson

Stacey Kent Quintet
 

Stacey Kent är en av dagens mest välkända jazzsångerskor. Hon har givit ut ett flertal bästsäljande skivor och har vunnit ett flertal priser. Vägen till jazzen valde hon med hjälp av sin make
Jim Tomlinson. Många celebriteter har inbjudit henne att sjunga på olika jubileumsfester. Det är en glädje för Hässleholms Jazzklubb att kunna erbjuda en världsstjärna som Stacey Kent. Stacey tog scenen i anspråk på ett magnifikt sätt och förtrollade därefter publiken. Det blev en häftig kväll och alla var nöjda.

Medverkande: Stacey Kent (voc), Jim Tomlinson (sax), Graham Harvey (p), Dave Chamberlain (b),
Matt Skelton (dr).
 
(Arr: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm)
 

Tisdag 10/10 kl 19.30

Hotell Statt

 
Andreas Öberg
Marian Petrescu quartet

Andreas Öberg som är född i Stockholm 1978 har spelat tillsammans med artister inom många stilarter och spelar alltså själv inom olika stilar. Denna kväll spelade han med den magnifike pianisten Marian Petrescu som enligt flera musikaliska kännare närmast borde kunna jämföras med Oscar Peterson. De övriga två medlemmarna i kvartetten bidrar skickligt till den svängiga stilen. Det blev en svängig och magnifik afton präglad av solisternas eminenta skicklighet.
 
Medverkande: Andreas Öberg (g), Marian
Petrescu (p), Jörgen Smeby (b), Robert Ikiz (dr)

Förband: Hans Delander med en grupp från Estetiska programmet
 
(Arr: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm)
 
 


Tisdag 26/9 kl 19.30 Blå Salongen, Kulturhuset
 
Monk/Mingus By 5

 

Två av jazzens stora profiler presenteras
 
Thelonious Monk och Charles Mingus hör till jazzens mer originella stilbildare och kompositörer. De var båda egensinniga och
ansågs tidvis svåra. Duke Ellington hade stor betydelse för deras utveckling. Många av Monks och Mingus kompositioner har blivit en del av jazzens standardrepertoar. Den grundläggande
tanken för gruppen Monk/Migus By 5, som består av endast eminenta musiker, är att presentera låtarna nära originalen men att
ändå utnyttja improvisationens möjligheter. Bobo Stenson fick Gyllene skivan 2005. I år har Joakim Milder utsetts till professor i jazzimprovisation.
 
Medverkande:Ulf Adåker (tp), Joakim Milder (ts), Bobo Stenson (p), Palle Danielsson (b), Jonas Holgersson (dr)
 
(Arr: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm)
 
 

Tisdagen den 18/4 kl 19.30

Kulturhuset, Röda salongen


Lee Konitz och Jan Allan med Jan Lundgrens trio
 
En jazzlegend på besök

Lee Konitz, som föddes i Chicago 13.10.1927, är en av jazzens få kvarvarande legender. Lee Konitz turnerade i Skandinavien redan 1951. Han är känd för ett “cool sound” och spelar med en djup och ren stil.
Hans musik beskrivs som luftig och kliché-fri. Lee Konitz är svår att passa in i en musikstil eller era. Kvällen övriga musiker är välkända i vår jazzklubb. Både
Jan Allan och Jan Lundgrens trio har varit på besök många gånger och har tidigare presenterats i vårt programblad.
 
Medverkande: Lee Konitz (as), Jan Allan (tp), Jan Lundgren (p), Mattias Svensson (b) och Mattias Fredriksson (dr). Förband: Musikskolans Storband, ledare Hubbe Holmberg.
 
(Arr. Hässleholms Jazzklubb/ABF)
 
 

Tisdagen den 4/4 kl 19.30

Hotell Statt

 
Miracle Hot Five

 
Tradjazzafton på Statt
 
Bandet, som bildades 1998 av en grupp unga musiker, spelar en tidlös jazz i gammal anda men med kraftfullt
nydanande komp som syftar till att vitalisera tradjazzen. Alla medlemmar har en gedigen musikutbildning och stor musikalisk erfarenhet. Kvällens band har med stor framgång deltagit i jazztävlingar. Det blev en fin kväll.
 
Medverkande: Niklas Carlsson (tb/tp/voc), Klas Skoog (sax), Arne Murby (p), Martin Landin (b) och Martin Fürst (dr).
 
(Arr: Hässleholms Jazzklubb/ABF)
 
 
Tisdagen den 28/3 kl 19.00

Klubblokalen, Västerskolan


Årsmöte

Vi har haft stadgeenligt årsmöte.
Efter mötet blev det en kaffestund med musik- underhållning av unga musikanter enl tradition
 
Medverkande: “Oxels sweet swingin' orchestra”
från HTS Estetiska program.

 


 
 

 

Tisdagen den 21/3 kl 19.30

Kulturhuset, Blå salongen

 
Latin Groove Orquesta

Ett häftigt besök från den latinska världen

Denna orkester består av ett gäng
mycket kvalificerade musiker av vilka
någon vunnit pris för sin spelskick-lighet. I bandet återfinns också en framgångsrik kompositör på key- board.
Bandet förenar sitt latinska ursprung
med välkända jazzanslag. Musiken har beskrivits som både lyrisk och förförisk. Det blev en intensiv kväll i en överfylld salong.

Medverkande: Germán Velazco (sax), Alexander Abreu Maresa (tp), Hernan Lugano (keyboard), Felipe Cabrera (b), Abraham Mansfarroll (congas) och Calixto Oviedo (dr).
 
(Arr. Hässleholms Jazzklubb/ABF)
 
 

Lördagen den 18/3 kl 13-17

Kulturhuset, Blå salongen

 
Ungdomsjazzfestival

 

Vår ungdomssatsning fortsätter...

Även detta år har vi haft en  ungdomsjazzfestival i Blå salongen med fyra ungdomliga jazzband. Evenemanget höll på hela eftermiddagen. Först ut var en flickorkester från Fridhems Folkhögskola i Svalöv som underhöll den nöjda publiken. Hässleholms egen Carina Bengtsson var saxsolist med stor framgång.
Under nästa pass fylldes scenen av VVS Almoust Big Band från Estetiska programmet. Bandet, som leds av den eminente jazzpianisten och läraren Hans Delander, har en intressant sättning med bland annat fyra tromboner, sax, flöjt tre sångerskor och komp. Denna orkester bjuder på en intensiv upplevelse. Därefter kom ytterligare elever från Fridhems Folkhögskola, denna gång en pojkorkester med Tobias Wiklund som trumpesolist. Publiken uppskattade musiken mycket. Eftermiddagen avslutades med Musikskolans Storband under ledning av Ulf "Hubbe" Holmberg. Denna orkester skötte som vanligt sin kort väl.

(Arr: Hässleholms Jazzklubb/Hässleholm Kultur)
 

 

Onsdagen den 1/3 kl 19.30

Kulturhuset, Blå salongen

 
Linda Pettersson
& Up From The Skies

Linda Pettersson har under sin uppväxt spelat flöjt och sjungit men med tiden blev det en koncentration på sången. Om Linda Pettersson har sagts att hon är beundrad av jazzmusikerna vars öron kan vara förödande kritiska och att hon har förmågan att fånga in en publik. Resten av gruppen består av
fyra “outstanding” musiker.

Medverkande: Linda Pettersson (voc), Ulf Adåker (tp), Anders Persson(p), Jonas Holgersson (dr) och Christian Spering (b).
 
(Arr: Hässleholms Jazzklubb/ABF)
 
 

Tisdagen den 14/2 kl 19.30

Kulturhuset, Blå salongen

 
Ulf Wakenius Quartet

Ulf Wakenius är en av Sveriges bästa gitarrister och en världsmusikant, som spelat mycket med många. Han är bland annat  medlem i prominenta Oscar Peterson's Quartet. Ulfs eminenta tekniska skicklighet och dynamiska spel har fört honom till den definitiva toppen. Om kvartetten har det skrivits att ”det blir hisnande bra och det är bara att tacksamt öppna sinnena”.

Medverkande: Ulf Wakenius (g),
 
 
(Arr: Hässleholms Jazzklubb/ABF)

 


Onsdagen den 25/1 kl 19.30

Kulturhuset, Röda salongen

 
Lennart Åberg med Radiojazzgruppen

En högtidskväll för alla finsmakare
 

Lennart Åberg är en av Sveriges främsta jazzmusiker och kompositörer. Dessutom är han en idékläckare och organisatör av rang. Lennart Åbergs instrument är först och främst flöjten samt sopran- och
tenorsaxofonen. Genom åren har han varit konstnärlig ledare för
Radiojazzgruppen, RJG. I RJG samlar han 12 av de främsta svenska jazzmusikerna ur olika generationer. RJG spelar
60-talsjazz av Jan Johansson m fl. Vi var många somsatt och njöt i Röda salongen.
 
(Arr: Hässleholms Jazzklubb/ABF)
 
 

www.hassleholms-jazzklubb.com