Avslutade program 2007
 


 

   
Tisdag 11/12 kl 19.00

Klubblokalen Västerskolan

 
Juljazz

Jazzträff med julstämning

Även detta år avslutar vi hösten med en jazzig julhappening. Som vanligt samlas vi i vårt klubbrum på Västerskolan för en gemensam fika, glögg och pepparkakor till självkostnadspris. Under kvällen underhåller en ensemble från Estetiska programmet i Hässleholm, med Per Ekman som ledare. Det blir musik med både julanknytning och andra toner.

Fri entré!

 

 
Tisdag 27/11 kl 19.30

Hässleholm kulturhus Blå Salongen

 
Calixto Oviedo band

Het latinsk sång och musik


Bandledaren Calixto Oviedo kommer från Havanna på Cuba där han hanterade sina trummor på scen redan som 8-åring. Härefter har Calixto spelat i flera världsdelar. Han har sedan många år varit etablerad i Sverige. Här har han haft en stor framgång och har lett ett antal olika orkestrar. Musiken är präglad av hans cubanska bakgrund. Det utlovas en ”het” afton.

Medverkande: Lily Hernandez (voc), Orestes Machado (tp), Edson Martinez (p), Alberto Rodriguez (b), Eduardo Ponce (sax , fl öjt), Rhumer Mora (perc och kongas) och Calixto Oviedo (dr).

Förband: Ungdomsgrupp från Estetiska programmet, ledare Hans Delander.
Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm
 

 
Tisdag 6/11 kl 19.30

Hässleholm kulturhus Röda Salongen

 
Jaqee & Bohuslän Big Band

Hyllning till Billie Holiday

Kvällen kommer att gå i Billie Holidays tecken. Hon kommer att hedras av en intressant konstellation. Sångerskan Jaqee bodde i Uganda tills hon var 13 år och började redan där att sjunga i kyrkokörer. I Sverige har hon utvecklats till en framstående soulsångerska men vill kalla sig en musikalisk kameleont. Bakom sig på Röda salongens scen har hon Bohuslän Big Band som besökte oss både 2003 och 2004, senast med Nisse Landgren som solist. Nisse har just utsetts till konstnärlig ledare i bandet. Bohuslän Big Band är ett av landets bästa och mest erfarna storband.

Förband kl 19.00: Musikskolans Storband.
Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF
 

 
Tisdag 16/10 kl 19.30

Hässleholm kulturhus Blå Salongen

 
Date With A Dream
Malene Mortensen quartet

Malene Mortensen är en ung dansk sångerska som är på god väg att få ett internationellt genombrott. Hon har sjungit in ett flertal skivor och den mest kända heter ”Date With A Dream”, vilket också kan vara en beskrivning av en konsert med Malene. Hennes debutskiva kom redan när hon vara 20 år gammal. Om henne har sagts att hon sjunger direkt från hjärtat med stark feeling. På repertoaren står både egna kompositioner och kända klassiker.

Medverkande: Malene Mortensen (voc), Magnus Hjort (p), Snorre Kirk (b) och Peter Eldh (dr).

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm
 

 
Tisdag 2/10 kl 19.30

Hässleholm kulturhus Blå Salongen

 
EGBA


Egba bildades på 70-talet. Namnet är en förkortning av ”Electronic Groove and BeatAcademy”. Skivdebuten ägde rum 1974. Gruppen låg nere under tiden 1991 – 2004. Besättningen har under årens lopp växlat. Många kända jazzmusiker har medverkat i bandet som turnerat både på denna och andra sidan Atlanten. Ulf Adåker och Ulf Andersson är originalmedlemmar. Musiken som spelas är en fin blandning av många stilarter, särskilt ”latin”, hela tiden präglad av en fantastisk rytmik. Vi fick alla njuta av en intensiv musikupplevelse av en väl samspelt ensemble.

Medverkande: Ulf Adåker (tp), Hector Bingert (sax och flöjt), Stefan Blomquist (keyboards), Göran Lagerberg (b), Rafael Sida (perc) och Åke Eriksson (dr)
 

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm
 
 
Tisdag 11/9 kl 19.30

Hotell Statt

 
Some Band med Kjell-Åke Persson
Gästsolist: Natale Bellan
 

Denna kväll fick vi lyssna på en konstellation med lokal anknytning. Natale Bellan är så välkänd att han inte behöver presenteras på vår hemsida. Trumpetaren Kjell-Åke Persson är också en välkänd jazzprofil i den här trakten, särskilt i Kristianstad. Han har varit både ledare för XL Big Band och tongivande solist. Han har härutöver spelat i många olika sammanhang. Kjell-Åke Persson har under årens lopp också varit ledare för flera mindre musikgrupper, nu heter det Some Band. Det blev en mycket stilfull och fin konsert.

Medverkande: Natale Bellan (vib), Kjell-Åke Persson (tp), Bernt Sjögren (as), Ingemar Torstensson (p), Ingvar Kallmer (dr), Lars Lindqvist (b)

 
Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm
   

Onsdag 25/4 kl 19.30 Hässleholm kulturhus Blå Salongen

Scott Hamilton med Claes Crona trio


En världsmusiker på besök
!

Tenorsaxofonisten Scott Hamilton härstammar från Rhode Island men fl yttade till New York och etablerade sig där 1976 när jazzen var på tillbakagång, något som dock inte hindrade Scott att bli framgångsrik musiker. Scott som numera har London som bas för sina turnéer är kanske den jazzmusiker som turnerar mest och har producerat en mängd skivor. Han besökte Sverige första gången under 70-talet. Claes Crona Trio har under många år spelat med Scott. Trion har spelat med kända sångare och musiker, såsom Lill Lindfors, Toots Thielemans och Putte Wickman. Medverkande: Scott Hamilton (ts), Claes Crona (p), Hans Backenroth (b) och Jocke Ekberg (dr).Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm

 

Tisdag 10/4 kl 19.30

Hotell Statt


Jazzin’ Jacks Tradjazzkväll


Jazzin’ Jacks är ett av landets mest kända band inom denna stilart och är mycket uppskattat. Det är långt från första besöket i Hässleholm. Bandet besökte oss våren 2003 och då skrevs det bland annat på vår hemsida att Jazzin Jacks` moderniserade swingtrad
är synnerligen populär och att bandet består av jätteduktiga musiker som ser till att det verkligen svänger. De enskilda musikerna fick mycket beröm för sin sång och sitt spel.
En svängig kväll att vänta alltså.

Medverkande: Jack Andersson (tp), Hans Ingelstam (tb), Lasse Karlsson (cl), Caesar Andersson (p), Anders Lagerlöf (dr) och Anders Rudnert (b).

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm

 

Tisdag 27/3 kl 19.30

Hotell Statt


Karl Olandersson Quartet


Högklassigt trumpetspel att vänta!

Karl Olandersson Quartet är ett nystartat band med idel skickliga medlemmar, vilka alla har spelat
med andra delar av den svenska jazzeliten. Karl Olandersson besökte Hässleholm hösten 2005 och drog uppmärksamheten till sig för sitt kreativa och skickliga trumpetspel.
Vi valde därför att inbjuda honom att vara huvudattraktion vid en konsert. Han är en ung men redan framstående trumpetare, vilket vi med styrka fick uppleva. Med briljans och energi fångade Karl hela publiken. Det är bara att beklaga att vi inte var fler som lyssnade. De som kom var dock mycket nöjda. En verklig trumpetafton, med ett avancerat ensemblespel till detta, fick vi uppleva.

Medverkande: Karl Olandersson (tp), Mathias Algotsson (p), Kinji Rabson (b) och Mattias Puttonen (dr).

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm
 

Tisdag 20/3 kl 19.00

Klubblokalen


Årsmöte 2007

Nödvändigt och roligt!

Även i år har jazzklubbens medlemmar att fått tillfälle att granska sin styrelse och lägga fram sina åsikter. I år kom ovanligt många men som vanligt var enighet stor på mötet. Vår verksamhetsberättelse hitta Du på annat plats på hemsidan. Efter förhandlingarna serverades kaffe med dopp och till detta en musikunderhållning av unga musikanter från Estetiska programmet under ledning av Per Ekman. Det va en trevlig grupp med både musiker och sångare medan en elev växlade mellan sång och instrumentspel.


 

Lördag 17/3 kl 13-18

Blå Salongen Kulturhuset


Ung jazz festival


Jazzens år 2007 firas

Eftersom 2007 är jazzens år blev årets festival större än vanligt. Inte mindre än fem olika orkestrar framträdde under eftermiddagen. Först ut var våra lokala förmågor i form av Musikskolans Storband. Vi kunde konstatera att även om elevavgångarna varit många har ledaren Hubbe fått ihop ett bra gäng som skötte sig bra. De två ungdomsgrupperna Oscar (Johansson) och Oscar (Grönberg), som lanserats av Musik i Syd, fick inrama orkestern Superfly från Estetiska programmet. Oscar och Oscar har besättningar som i huvudsak består av elever på musiklinjer på folkhögskolor. Där verkar härska en vilja till experiment. Super- fly bjöd på både sång och musik och var en kraftfull upplevelse, skickligt ledd av Hans Delander. Vårt besök av ett storband från Danmark blev en succé. Dessa skolungdomar – för dagen i nya skjortor – imponerade verkligen med många fina individuella prestationer och ett klockrent orkesterspel.

Medverkande: Musikskolans Storband, Oscar Grönberg Quartet,
Superfly från Estetiska programmet, Oscar Johansson Quartet och
Sankt Annæ Big Band från Köpenhamn.

Konserten genomförs med stöd av Hässleholms Kulturnämnd

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm

 


 

Tisdag 6/3 kl 19.30

Blå Salongen KulturhusetAnders Bergkrantz quintet


Anders Bergkrantz är en svensk trumpetare i världsklass och har även en amerikansk kvartett som har turnerat i Skandinavien och på New Yorks jazzscener. Skivor och live-framföranden har fått mycket fin kritik både i Sverige och internationellt. Anders Bergkrantz fick också priset
som ”Årets Jazzmusiker” 1993 och den fina utmärkelsen ”Gyllene skivan-96”. Han har som enda jazzkompositör
belönats med Malmö stads tonsättarstipendium 1993. Anders Bergkrantz spelar alltså många egna kompositioner men även jazzstandards.

Medverkande: Anders Bergkrantz (tp), Vincent Nilsson (tb), Jakob Karlzon (p), Lars Lundström (b) och Lennart Gruvstedt (dr).

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm

 


 

Tisdag 13/2 kl 19.30

Röda Salongen Kulturhuset

 
Janne Ersson Big Band & Hayati Kafé


En helkväll i Röda Salongen

Trumslagaren Janne Ersson bildade sitt eget storband för cirka 10 år sedan i Göteborg. Bandet skulle uteslutande spela musik från Buddy Richs repertoar.
Sedan några år tillbaka är bandet en permanent orkester och är idag mycket välkänt. Bandets första CD släpptes 2001 och ytterligare en 2003. Bandet besökte vår jazzklubb hösten 2001, då konserten var på Statt, en något för liten lokal för detta energiskt spelande band. Denna gång inbjöd vi detta fina storband till Röda salongen tillsammans med den välkände jazzsångaren Hayati Kafé. Hayati Kafé har uppträtt tillsammans med många av jazzens framstående musiker och har rik erfarenhet av jazzens olika repertoarer. Våra gäster fyllde salongens hela rymd med välklingande sång och musik.
Publiken var så nöjd att den ville ha mer än ett extranummer.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm

 


Tisdag 23/1

Blå Salongen, Kulturhuset


Hyllning till Åke Persson

THEM BONES, alias Vincent Nilsson,
Ola Åkerman, Ola Nordkvist och Björn Hängsel


Staden Hässleholm är känd för att vara trombonspelets verkliga hemort. Vår hyllning till Hässleholms store trombonist Åke Persson var därför självklar. Åke Persson var en megastjärna inom jazzen och har omnämnts som världens främste jazztrombonist genom tiderna. Hyllningen framfördes av fyra välkända trombonister, alla med sina rötter i Hässleholm. Även kompet bestod av enbart Hässleholmsbördiga musiker. I Hässleholm finns också en närmast unik orkester, nämligen Musikskolans trombonensemble (med endast tromboner), som uppträdde som förband under ledning av Connie Roslund och Hubbe Holmberg.
Denna kväll gick alltså helt i trombonens tecken och blev en stor succé. Det blev alldeles fullsatt i Blå salongen och en mycket hög stämning, som vi också fångat på tre videosnuttar, se länkar nedan.
Filmare: David Bogislaus

Övriga medverkande: Ola Bengtsson (g), Mats Ingvarsson (b) och Jörgen Grahn (dr). Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm

Them Bones - Monotones:
http://www.youtube.com/watch?v=bPSFSOjgsV0
Them Bones - Moten Swing:
http://www.youtube.com/watch?v=rIvdwsn9_4g
Them Bones - Dynaflow
http://www.youtube.com/watch?v=mJwesE7zL6E