Avslutade program 2008
 


 


Söndag 7/12 kl 16.00

Hässleholm kulturhus, Röda Salongen

   
Nils Landgren/Rigmor Gustafsson
och Bohuslän Big Band

En höjdarkväll med solister som nått stjärnstatus som är högst ovanlig för svenska jazzmusiker. Deras bredd och kunnande har således uppmärksammats även av de yngre åldersgrupperna. Den verkliga jazzkarriären för Nils startade i storband med Bengt-Arne Wallin och sedan med Thad Jones. Därefter har han gått sin egen väg och blivit den ikon han utvecklats till. Kalendern är alltid fullbokad vilket innebär att han under hösten befinner han sig omväxlande i Sverige, Tyskland, Österrike, Italien och USA och skall då framträda i sammanhang som duo, funk och storbandsjazz. Dessutom skall han till Japan med Bohuslän Big Band i fjorton dagar. En bra repetition inför vår konsert. Rigmor då? Första gången vi i klubben hörde talas om henne, var då hon helt oannonserat deltog i Peter Asplund/Johan Hörlén Quintet vid en spelning hos oss i februari 1996. Hon hade då kommit direkt från studier i New York. Fram- gångarna efter hemkomsten har utvecklats spikrakt för henne. Ingen svensk jazzsångerska har sedan Monica Zetterlunds dagar sålt så många jazzskivor, varav tre av dem har sålt guld och den fjärde är på god väg. Rigmor turnerar över stora delar av världen och har, bortsett från Sverige, sin största publik i Tyskland. Med Nils Landgren som konstnärlig ledare sägs det att BohuslänBig Band höjt sig ytterligare ett snäpp, vad det nu kan innebära. Vi minns ju de fantastiska kvällarna vi haft med bandet och gästartister som Bob Mintzer, Lew Soloff, Nils Landgren och Hollidayhyllningen med Jaqee.

Konserten är 90 minuter och utan paus.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm

 


Onsdag 19/11 kl 19.30

Tyringe Kurhotell

   
Nizzan Jazzband

Från bandets begynnelse 1975 har detta halmstadsband hyllat den traditionella jazzen seriöst men samtidigt med glimten i ögat. Man har haft spelningar runt om i södra Sverige och i Stockholm på festivaler, jazzklubbar och i många andra sammanhang. Kända jazzsolister har gästat bandet som t.ex ”Wild Bill” Davison, ”Peanuts” Hucko (bl.a med Armstrong) och Monica Zetterlund. Noterbart är att en viss Marie Fredriksson var bandets vokalist 1982 – 1985.
Bandets sättning: Lars-erik Svensson (tp, vi, vo), Bertil Frisk (ts), Henrik Jonsson (tb), Anders Bengtsson (cl), Kurt ”Kurre” Ek (p, arr), Boris Carlsson (bjo, vo), Jan-Olof Larsson (b) och Christer Francke (dr).

(Medarr.: ABF)
 

Tisdag 11/11 kl 19.30 Hässleholm kulturhus, Röda Salongen
   
Vivian Buczek med Jan Lundgren New Trio

Vivian har polsk bakgrund men är född och bor i Malmö. I Polen var hon redan firad stjärna när hon slog igenom här hemma, då främst kanske som ”special guest” vid en konsert med jazzlegenden Clark Terry i hemstaden. Sedan har det bara stått på där man har charmats av hennes rättframma och svängiga stil när hon framför swing, bossa, blues och ballader på otaliga språk. Storheten förstår man då hon omgives av Jan Lundgrens fantastiska New Trio. Från den begåvning Jan uppvisade vid sitt första besök på klubben 1990 har han utvecklats till en etablerad världsstjärna med hela jordklotet som arbetsfält. I sanning välförtjänt för denne otroligt sympatiske musiker som med sin elegans, rytmik, humor och teknik förtrollat oss alla. I sin nya trio har han med sig sen tidigare Mattias Svensson på bas och nytillskottet, ungerskfödde Zoltan Csörsz på trummor.

(Medarr.: ABF)
 

Tisdag 21/10 kl 19.30 Hässleholm kulturhus, Röda Salongen
   
Thorbjørn Risager Bluesband

Thorbjørn Risager och hans band har varit väldigt framgångsrika efter det att de slog igenom på de Köpenhamnska bluesscenerna. Direkt tog man hem titeln ”Bluesband of the Year” 2005 hemma i Danmark. Sprittande dansk soulladdad gladblues med ett entusiastiskt sjuhelsikes sväng är bandets signum kryddat med Thorbjørns raspiga bluesröst. Något som nått stora framgångar i hela Europa och t.o.m i USA. Att B B King och Ray Charles tillhör husgudarna är inte att ta miste på. I det ytterst välspelande bandet med idel goda solister finns förutom Thorbjørn Risager (vo,g), Peter Kehl (tp), Kasper Wagner (sax), Svein Erik Martinsen (g), Emil Balsgaard (p, org), Søren Bøjgaard (b) och Martin Seidelin (dr).

(Medarr.: ABF)

 


Tisdag 30/9 kl 19.30 Hässleholm kulturhus, Röda Salongen
 
Jojje Wadenius och Emanon Jazz Quintet

Jojje växte upp med den svängiga musiken i modersmjölken med en mamma (Eva Engdahl – Mary Adams), som var vår första erkända kvinnliga jazzmusiker. Själv blev han först uppmärksammad i jazz/popgruppen ”Made in Sweden”. Han flyttade tidigt till USA, där han snabbt slog igenom i gruppen ”Blood, Sweat and Tears” för att sedan fortsätta med husbandet i Saturday Night Live, turnéer med bl.a Roberta Flack och Simon and Garfunkel. Sedan några år är han återbördad till det svenska musiklivet och deltager ofta som solist med lokala grupper som vid detta tillfälle. Dagen börjar med ”clinic” med eleverna på Gymnasieskolans estetiska program och Musikskolan, för att sedan fortsätta för oss tillsammans med eminenta Emanon Jazz Quintet, vår lokala stjärngrupp med Peter Magnusson (as), Natale Bellan (vib), Hans Delander (p), Per Ekman (b) och Jörgen Grahn (dr).

(Medarr.: ABF)

 


Tisdag 16/9 kl 19.30 Hässleholm kulturhus, Röda Salongen
 
Ian McDougall Sextet/Tentet

Denne kanadensiske jazzikon med en karriär som trombonist, kompositör, arrangör har förflutet bl.a i Rob McConnell Boss Brass och framträtt i storband med stjärnor som Ella Fitzgerald, Lena Horne, Nat ”King” Cole mm gör med sin sextett en blixtvisit i Skandinavien. Bandets senaste skivinspelning, ”In a Sentimental Mood”, som är en hyllning till Duke Ellington och Billy Strayhorns musik, har nått stor framgångar och nominerats för flera utmärkelser i hemlandet. I sextetten ingår Ross Taggart (ts), Oliver Gannon (g), Ron Johnston (p), Neil Swainson (b), och Craig Scott (dr), samtliga med referenser till samarbete med internationella storheter.
Efter pausen görs en viss rokad och bandet utökas till en tentett bestående av sex tromboner: Ian McDougall, Ola Åkerman, Jerry Jensen, Nils Hornstrup, Kaj Sattler och Klaus Lohrer. Dessutom medverkar Ross Taggart (ts),Ron Johnston (p), Neil Swainson (b) och Craig Scott (dr). Ett spännande set som Ola medverkat till och där åter epitetet ”Hässleholm – Trombonstaden”, verkligen basuneras!

(Medarr.: ABF)
 

   

Fredag 2/5 kl 19.30

Hässleholm kulturhus, Röda Salongen

 
Sinatra afton med
Round Midnight Big Band


”A man and his music”
 
Sångaren Frank Sinatra var både före och efter sin död en av jordens mest välkända artister. I vår del av världen har alla som är gamla nog hört honom sjunga i radio, i tv och på skiva. Han lanserade ett flertal melodier som har stannat kvar i våra minnen. Denna kväll får vi lyssna på en samling av de mer centrala sångnumren, såsom ”Strangers in the night” och ”New York, New York”, för att nämna några. Round Midnight Big Band är ett spelskickligt storband från Skåne. Tillsammans med sångaren Andreas van Lunteren bjuder bandet Hässleholmspubliken på en oförglömlig afton.

Konferencier: Jan Olsson
Förband kl 19.00: Hässleholms Unga Big Band, ledare Hubbe Holmberg

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm
 
   

Tisdag 8/4 kl 19.30

Hässleholm kulturhus, Blå Salongen

 
Carin Lundin med Bo Kenne Quartet

En sångerska i mästarklass på besök

Carin Lundin kommer från Växjö och har gått på musikutbildningar i både Göteborg och Stockholm, bland annat på Musikhögskolan. Hon har uppträtt som jazzsångerska i mer än 15 år. Under årens lopp har hon samarbetat med många framstående band, kända musiker och andra sångare. Carin har också givit ut ett flertal cd-skivor och fått flera musikpriser, nu senast Anita O’Day-priset sommaren 2007. Ur motiveringen: ”Carin Lundin har under några år varit musikernas favoritsångerska och hon förvaltar väl det jazzmusikaliska arvet från de stora sångerskorna”. Denna framstående och skickliga sångerska kompas av en omvittnat välspelande grupp under ledning av Bo Kenne.

Medverkande: Carin Lundin (voc), Bo Kenne (dr), Gilbert Holmström (sax), Lars Sundberg (p), Claes Engwall (b).

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm
 

 
Tisdag 25/3 kl 19.00

Klubbrummet


Årsmöte 2008

Kom och säg Din mening

Varje år håller vi årsmöte som alla andra föreningar. Det är inte bara nödvändigt utan också nyttigt för föreningen och dess medlemmar. Vi kan tillsammans diskutera programval, lokalval och andra viktiga frågor. Som vanligt behandlar vi alla de stadgeenliga punkterna. Efter mötet kopplar vi av med jazzmusik som spelas av ungdomar och till detta kaffe med dopp. Härmed kallas alla medlemmar till årsmötet.

 

 
Tisdag 18/3 kl 19.30

Hässleholm kulturhus, Blå Salongen

 
Fredrik Kronkvist Quartet

”Visst tänder det till rejält när eldfängde Fredrik med flyhänta fingrar och ett aldrig sinande idéflöde blir ’riktkarl’ för sin brinnande kvartett” har en skånsk tidning skrivit om kvällens gäst och fortsätter ”Fredriks utåtriktade stil och kraftfullhet tänder inte minst medmusikanterna”. Fredrik är skåning och nu verksam från Malmö. Fredrik Kronkvists melodiösa och rytmiskt finurliga altsaxspel kommer primärt ur Cannonball Adderly-skolan men har inslag av moderna saxsolister. Ofta nog uppträder Fredrik med sin sjungande fru Miriam Aida men i kväll blir det bara instrumentalt vilket också ger Fredrik en mer central roll. Vi ser fram emot denna kväll.

Medverkande: Fredrik Kronkvist (as), Martin Sjöstedt (p), Daniel Frank (b) och Daniel Fredriksson (dr).

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm
 
 

 
Lördag 15/3 kl 13-17

Hässleholm kulturhus, Blå Salongen

 
Ung Jazzfestival
 
Traditionen fortsätter

Även i år har vi nöjet att presentera en hel eftermiddag full med ungdomlig jazz. Jazzklubben vill gärna stödja utvecklingen av jazzmusiken hos ungdomar. Jazzklubben ser helst av allt en blandad publik med både gam-mal och ung (och alla däremellan givetvis). Som vanligt blandar vi lokala band med tillresande ensembler. Inslagen från Hässleholm blir ”som vanligt” Hässleholms Ungas Big Band och Hans Delanders grupp från Estetiska programmet The Delilahz . Dessutom får vi efter några års frånvaro på nytt besök av ungdomsstorbandet ”FIRE” från Höör under ledning av saxofonisten Olle Grane. Till detta kommer kvintetten m.u.n.Q från S:t Sigfrids Folkhögskola i Växjö. Varje heltimme startar ett nytt band. Det blir alltså en riktig fest för alla jazzälskare.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm
 

 
Tisdag 26/2 kl 19.30

Hässleholm kulturhus, Blå Salongen

 
Tango Orkestret

En annorlunda kväll på jazzklubben

Denna danska femmannaorkester är en annorlunda orkester jämfört med vår vanliga repertoar. Som namnet anger spelar de tango men även annan latinsk musik. Sättningen är ovanlig och musiken likaså på en jazzklubb. Förutom nyarrangerade klassiska tangostycken framförs improviserade avsnitt, som blandas med andra musikgenrer såsom jazz förstås. Det är en mycket samspelt ensemble som består av fem spelskickliga toppmusiker. Tango orkestret har givit ut ett antal mycket uppskattade cd-skivor. Det kommer att bli en synnerligen spännande kväll.

Medverkande. Kristian Jørgensen (violin), Henrik Sveidahl (sopransax och basklarinet), Palle Windfeldt (g), Kaare Munkholm (mar och vib) och Jesper Lundgaard (b)

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm
 

 
Tisdag 5/2 kl 19.30

Hässleholm kulturhus, Blå Salongen

 
SCANTET

Ed Thigpen Quintet

Den amerikanske trumslagaren Ed Thigpen är född 1930 i Chicago. Han är kanske mest känd för sin medverkan i Oscar Peterson trio under åren 1959-1965. Ed Thigpen har dessutom spelat med många andra av jazzens legender. Det finns inte plats här att räkna upp dem alla, men vi kan nämna nordiska storheter som Alice Babs och Svend Asmussen. I gruppen ingår också trumpetaren Anders Bergcrantz, vilken vid tidigare besök på Hässleholms jazzklubb rönt mycket stor uppskattning hos vår publik.

Medverkande: Tomas Franck (ts) Anders Bergcrantz (tp), Olivier Antunes (p), Jesper Bodilsen (b) och Ed Thigpen (dr)

Förband kl 19.00: The Delilahz från Estetiska programmet under ledning av Hans Delander
 
Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm
 
 
Tisdag 22/1 kl 19.30

Hässleholm kulturhus, Blå Salongen

 
Kristian Brink kvartett
 

Välkommen hem ”Krille”

Kristian Brink, som är född 1985, är uppvuxen i Grantinge utanför Hässleholm. Sin grundläggande musikutbildning fick han på Hässleholms musikskola. Under sin tid i Hässleholm blev Kristian en mycket uppskattad solist i musikskolans olika orkestrar, även på jazzklubben. Hans ypperliga talang och professionella inställning märktes mycket tidigt. Direkt efter sin studentexamen 2004 kom Kristian in på Musikhögskolan i Stockholm och detta är en högst ovanlig prestation. Efter tre och halvt års högskolestudier besökte nu Kristian Hässleholm med sin tenorsaxofon och ett eget band. Tillsammans vann detta band i sommaren 2007 Young Nordic Jazz Comets i Mariehamn. Konserten motsvarande alla våra förväntningar. Kristian var i högform och bjöd på många briljanta nummer till sammans med sina kamrater. Läktaren var välfyllt och efter spelningen kom många besökare fram och tackade för en fantastisk konsert.

Medverkande: Kristian Brink (as), Erik Lindeborg (p), Tobias Grenholm (b) och Paul Svanberg (dr).

Ljudfil från Kristians Brinks konsert. "Senna" av Kristian Brink

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm