Avslutade program 2009Tisdag 1/12 kl 19.30

Blå Salongen Kulturhuset

 
Jacques Werup
med Skånska Swingeliten
feat: Anders Bergcrantz

Jacques Werup är en av våra stora svenska poeter. Han är också musiker och har med sin egen genre, den sk poesikonserten, uppträtt i landets stora konsertsalar med många av våra mest kända artister. Skånska Swingeliten är en ytterst kompetent kvintett bestående av Bob Stalin – piano, Anders Bergcrantz – trumpet, Johan Bergström – slagverk, Jacques Werup själv förstås samt den strålande bassaxofonisten Frans Sjöström. Föreställningen bygger på Werups texter och sånger, men också på ett pärlband av jazzstandards och evergreens, spelade med stor skicklighet, intensivt, vackert och med bl a Jacques Werups oefterhärmliga känsla.

Kvällens förband är Estetiska programmets ensemble, under ledning av Hans Delander.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm.


Onsdag 11/11 kl 19.30

Röda Salongen Kulturhuset

 
Bobo Moreno & the Ernie Wilkins
Almost Big Band

Legendariske musikern och arrangören Ernie Wilkins lämnade USA 1980, efter att ha medverkat i band som Earl Hines, Dizzy Gillespie och Clark Terry. Strax därefter skapade han sitt drömband som gjorde debut på Tivoli i Köpenhamn. Fantastiska solister och ett härligt komp i Asmussen-inspirerade konstellationen Tangaard-Lundgaard ställer bandet i en klass för sig. Bandet fick genast stor uppmärksamhet med stora musikaliska framgångar. När Ernie blev svårt sjuk 1991 upphörde bandets verksamhet, men återupptogs år 2000 som en hyllning på hans 90-årsdag. Bandet drivs nu av barytonsaxofonisten Per Goldschmidt. Kvällens sångsolist är uppvuxen i sann dansk jazzmiljö och anses vara en av de stora bland annat inom den amerikanska jazzsångboksgenren.
Kvällens förband är Musikskolans Storband (HUBB) under ledning av Ulf Hubbe Holmberg.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm.
 


Tisdag 3/11 kl 19.00

Vita Salongen Kulturhuset

 
Jazz Caffé

Hässleholms Jazzklubbs meste jazzvetare, Bo Carlsson kåserar under gemytliga former över Hässleholms rika Jazzhistoria. Kaffe med kaka serveras. Kom, fika, lyssna och ställ dina frågor.

Välkommen!

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb


Tisdag 20/10 kl 19.30

Värdshuset Tre Hammare, Bjärnum

 
Vincent Nilsson, Ola Bengtsson
& Natale Bellans Kvartett

Det är med stolthet och glädje Hässleholms Jazzklubb inbjuder till Jazzkväll på Värdshuset Tre Hammare i Bjärnum. Det är inte bara stolar med gung som har snickrats på orten genom tiderna. Två av våra största jazzmusiker med ett överflöd av gung och sväng och med sina rötter i snapphanebygden kommer på återbesök till orten där allt startade! Trombonisten Vincent Nilsson kommer tillsammans med gitarristen Ola Bengtsson till Bjärnum, ackompanjerade av Natale Bellans kvartett. I kvartetten ingår Claes Hjalmars-son – piano, Mats Lindskog – bas, Ingvar Callmer – trummor samt Jazzklubbens Natale Bellan på vibrafon. Välkommen till en jazzkväll där allt kan hända!
 
Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm.
 


Tisdag 6/10 kl 19.30

Röda Salongen Kulturhuset

 
Claes Janson med sextett

The best of Ray Charles

Claes Janson, som senast hyllade Ray Charles in person vid Polarprisgalan 1998, har länge planerat en tribut till sin idol och mentor. I höst kommer Claes Janson med sitt fantastiska turnegäng till Hässleholm och delar med sig av musikaliska minnen och höjdpunkter under sin fantastiska karriär genom åren. I mars spelade man in en CD med storbandsarrangemang av låtarna, som följer med på turnén. Sextetten, som egentligen var Ray Charles´vanligaste live-format under 50 och 60-talen, har valts för de rikstäckande turnéerna. Ett handplockat gäng med de främsta musikanterna bjuder på pärlor ur brother Ray’s enorma repertoar. Vad sägs om följande musikanter: Mårten Lundgren – trumpet och kör, Mimmi Hammar – trombon och kör, Klas Toresson – tenorsax och kör, Claes Crona – piano, Hans Backenroth – bas samt Mats Engström – trummor. Mats står också för arrangemangen.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm.
 


Tisdag 29/9 kl 19.30

Blå Salongen Kulturhuset

 
Ingvar Callmer Quartet
 

Härlig jazz av ypperlig kvalitet och samtidigt med lokal anknytning bjuder Hässleholms Jazzklubb på, den 29 september, då Ingvar Callmer Quartet finns på scen. Kvartetten består av batteristen och kapellmästaren själv, uppvuxen i Tyringe, tenorsaxofonisten Erik Norström, den makalöse danske gitarristen Jakob Fischer samt kontrabasisten Lasse Lundström. Kvartettens oldboys Callmer-Norström har ett gemensamt musikaliskt förflutet i basisten Gunnar Johnssons fina jazzgrupp i Göteborg. Den andra halvan av gruppen hade vid det laget knappast sett dagens ljus men är nu internationella toppartister på sina respektive instrument. Oavsett material märks en personlig framtoning och mellan varven även en fin blueskänsla, och det hörs att gänget i kvartetten verkligen gillar det de spelar.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm.


Tisdag 8/9 kl 19.30

Blå Salongen Kulturhuset

 
Peter Getz, Bossamysoul
 

Äpplet faller som bekant inte långt från trädet och i fallet Peter Getz är det bara så uppenbart! När Midnight Band tillsammans med Peter Getz träder in på scenen i Hässleholms Kulturhus väntar en musikalisk högtidsstund. Peter Getz mjuka, lite hesa röst backas upp perfekt av musikerna i bandet, Benneth Fagerlund, Johan Hedtjärn, Micke Nilsson och Wojtek Goral. Det kommer att svänga på ett alldeles speciellt sätt när gänget drar samman jazz, blues, bossa och soul på ett oefterhärmligt och smakfullt sätt. Peter Getz är inte bara sångare utan skriver mycket av materialet i bandets repertoar. Stings och Stevie Wonders andar jagar säkert ikapp under kvällen och pappa Stan Getz ler från sin jazzhimmel.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm.


Tisdag 5/5 kl 19.30

Hotell Statt

 
David Braid and Mike Murley Sextett

Featuring John Macleod and Ola Åkerman

Ännu en gång denna säsong, har Hässleholms Jazzklubb den stora glädjen att hälsa fenomenala kanadensiska jazzmusiker till Blå Salongen! Trots sina unga 34 år är kvällens pianosolist, tonsättare och bandledare, en helgjuten världsartist. Musikaliska utmärkelser duggar tätt och solister och arrangörer står i kö för samarbete med David Braid. John MacLeod – trumpet och flygelhorn samt Mike Murley – saxofon, är hans ständiga följeslagare. En skandinavisk anknytning blir det med vår egen trombonvirtuos Ola Åkerman samt Jesper Bodilsen – bas och Morten Lund – trummor. David Braids musikaliska bredd är slående och häpnadsväckande. Symfonisk jazz ligger honom nära hjärtat, där han blandar skriven musik med improviserad, i kombination med symfoniorkester.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm.


Tisdag 21/4 kl 19.30

Hotell Statt

 

Åhus Swing Orkester

Nostalgisk afton

Nostalgi och jazzklubbskänsla i kubik bjuds det på i Stadshotellet, då blickarna vänds tillbaka till de svängiga 40- och 50-talen, med eminent hjälp av Åhus Swing Orkester, som fi rar 13 år denna vår. Här är det ett elvamannaband som står med fötterna väl förankrade i swingmusikepoken och som också spelar originalarrangemangen från denna period på ett övertygande och självklart sätt.
Den oförglömliga och odödliga musiken, spelad av Glenn Miller, Duke Ellington, Tommy Dorsey, Benny Goodman, Gene Krupa & Harry James m.fl . kommer att eka genom lokalerna. Sitt och njut eller upp och hoppa och ta en swing om(!). Som sångsolist har Björn Johnfors och Åhus Swing Orkester med sig Anna Olsson.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm.


Tisdag 24/3 kl 19.30

Blå salongen, Hässleholm kulturhus

 
Monica sjunger Monica

Efter debuten 1980 och grammisen för skivan ”Your Touch”, etablerade sig Monica Borrfors snabbt på den svenska och inter-nationella jazzscenen. Stora framgångar med skivsläpp i Japan har lett till flitigt turnerande och det är en rutinerad sångerska som – tillsammans med Gösta Nilssons Trio – gästar Hässleholms Jazzklubb. I trion ingår förutom Gösta Nilsson på piano, även Lars Ekman – bas och Jesper Kviberg – trummor. Genom åren fick Monica Borrfors ofta ersätta en av sjukdom allt sämre Monica Zetterlund. I och med Monica Zätas tragiska bortgång, bestämde hon sig för att Monica Zetterlunds musik skulle leva vidare, bland annat genom henne. Från början av 2007, det år när Monica Zetterlund skulle ha fyllt 70 år, turnerar Monica med denna ömsinta, musikaliska hyllning till vännen och jazzsångerskan, skådespelerskan mm, Monica Zetterlund.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm.


Tisdag 17/3 kl 19.00

Klubblokalen

 
Årsmöte 2009 -
Kom och säg din mening

Varje år håller vi årsmöte som alla andra föreningar. Det är inte bara nödvändigt utan också nyttigt för föreningen och dess medlemmar. Vi kan tillsammans diskutera programval, lokalval och andra viktiga frågor. Härmed kallas alla medlemmar till årsmötet. Underhållning av estetiska programmets ensemble, under ledning av Hans Delander.
Entré: Fri


Lördag 14/3 kl 13-17

Blå salongen, Hässleholm kulturhus

 
Ung JAZZ festival

Återigen kan Hässleholms Jazzklubb med stolthet arrangera den synnerligen populära Ung Jazz-festivalen i Hässleholms Kulturhus. Lördagseftermiddagen blir ungdomarnas alldeles egen, på scenen i alla fall! Och det är på den det händer; spelglädje, entusiasm, ivrig nyfikenhet och strålande talang. Här presenteras hoppet och en önskan om en frisk och spännande framtid för jazzen i Sverige och i världen. Lokala band blandas med ensembler/solister från våra grannar i Skåne.
Kom och njut, låt dig inspireras och – inte minst – hjälp till att själv stötta och inspirera dessa våra musikaliska och spelhungriga ungdomar med din närvaro. Under eftermiddagen framträder bland andra JOSH, Fire Big Band, Fellowship of the Swing samt Musik- och Kulturskolans Storband under Ulf ”Hubbe” Holmbergs ledning.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb


Tisdag 3/3 kl 19.30

Blå salongen, Hässleholm kulturhus

 
Jesper Thilo Quartet

Det är med stor glädje vi hälsar Jesper Thilo välkommen tillbaka till Hässleholms Jazzklubb! Jesper Thilo är känd i hela den danska jazzmiljön där han medverkat i över 40 år på sin tenorsax, altsax och klarinett. Som exempel var han medlem i Danmarks Radios Big Band i 23 år. Han har också en komisk ådra och gillar att berätta anekdoter. Inte så konstigt då kanske, att han är den förste utländske mottagaren av Piratenpriset sedan det instiftades för 19 år sedan! I Jesper Thilo Quartet ingår idel bländande musiker. På piano hör vi Olivier Antunes, född i Paris av portugisiska föräldrar, men med sin uppväxt i Danmark. Bo Stief, är en basist och kompositör med rötter i den nordiska musiken och på trummor Frands Rifbjerg, en av Danmarks absolut bästa trummisar.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm.


Onsdag 11/2 kl 19.30

Blå salongen, Hässleholm kulturhus

 
Swedish Swing Society
Benny Goodmans 100-årsjubileum

Det kommer att svänga till härligt, i Benny Goodmans anda, då Swedish Swing Society gästar Hässleholm och Hässleholms Jazzklubb. En av världens skickligaste vibrafonister, svenske Lars Erstrand, har samlat ihop ett fantastiskt gäng med Ulf Johansson-Werre – piano, Antti Sarpila – klarinett och Björn Sjödin på trummor. Lars Erstrand spelade själv med Benny Goodman, redan 1972. Ulf Johansson-Werre är inte bara pianist utan också en god trombonist och orkes-terledare. Björn Sjödin har spelat med Lars Erstrand sedan 1970, medan lillebror i gruppen – Antti Sarpila – redan som 16-åring spelade tillsammans med den berömde klarinettisten Bob Wilber. Det är således Antti, som har fått axla legendariske klarinettisten Ove Lind, i denna fantastiska, svängiga och glada Swedish Swing Society.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm. 
 


Tisdag 20/1 kl 19.30

Hotell Statt

 
LP Jazztett

Lisa Palm

Jazzåret 2009 startar med svängig 50-tals jazz nere i Statts källare. Jazznestorn - med ett förfl utet i ”Jazz I Baljan” i Ljungby – Inge Palm – saxofon, kommer med välsjungande dottern Lisa samt sonen Jonas – barytonsax att bjuda på swing och blues i en härlig blandning. Övriga musiker i LP Jazztett är två andra smålänningar, pianisten Niklas Lindgren och basisten Mikael Elofs-son och så - sist men inte minst, har en snapphane, i trummisen Conny Lindbergs skep-nad infi ltrerat sej i svenskgruppen... LP Jazztett förmedlar en cool och skön blandning av -50 tals jazz. Låtar inspirerade av bland andra Gerry Mulligan, Chet Baker, Mose Allison, Lasse Gullin kommer att sätta sin prägel på bandet och jazzkvällen.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm.