Avslutade program 2015
 


 

 
Tisdag 24 november kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
AGNAS BROS
”Polygon”

Det är tre år sedan brödrakvartetten besökte oss och då dessa ungdomar överraskade fullständigt. De kom på meriter för att vara riktigt lovande, men det visade sig redan då att det var mer än så! Fortsättningsvis har utvecklingen gått åt absolut rätt håll och de utgör idag en av de mest intressanta unga grupperna på dens svenska jazzscenen. Mogen musikuppfattning, gott tekniskt kunnande med ungdomlig entusiasm kännetecknar kvartetten. Bröderna är samtliga goda solister som samtidigt lyckats foga samman sina idéer till ett fullödigt ensemblespel
med stor frihet. ”Polygon” är namnet på deras senaste skivinspelning. De fyra bröderna Agnas är Kasper g, Max p, Mauritz b och Konrad dr.
 
Medarr.: ABF)

 


Tisdag 3 november kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
ULF & ERIK WAKENIUS DUO
”Momento Magico”

Det har nu gått 26 år sedan Ulf Wakenius besökte oss första gången, det var med Guitars Unlimitid, således även då som duo. Sedan dess har det varit många återbesök och mycket annat har hänt i Ulfs karriär.
Han har t ex varit med i grupper som Oscar Peterson, Ray Brown, Svend Asmussen, Niels-Henning Ørsted Pedersen och är således en världsartist! Kul nu med samarbetet med sonen Erik och projektet ”Momento Magico”, som är namnet på en nyligen utgiven skiva. Skivtiteln syftar på de speciella tillfällen när musiken lyfter och blir just magisk. Merparten av den magiska musiken är egna kompositioner.
 
(Medarr.: ABF)

 


Tisdag 13 oktober kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
LADY SINGS LADY
”Hyllning till Billie Holiday – 100 år”

Med anledning av att det är 100 år sedan ”Lady Day – Billie Holiday” föddes har Lady Lynette sammansatt en hyllningskonsert med sina personliga favoriter ur Billies repertoar. Det blir berättelser från den odödliga sångerskans dramatiska liv, valda med förkärlek för blues och månar. Lady Lynette omger sig med de spännande och
välkända musikerna Erik Berndalen tp, Inge Petersson-Lindbäck sax, Sven Bjerstedt p, Lasse Lundström b och Lennart Gruvstedt dr.

Förband från 19.00: Art of Motion, stadens endast årsgamla jazz, soul och popband som bl a gick till Riksfinalen i Musik Direkts stora talangtävling 2015.
Unga musiker vi lär höra mer av i framtiden!

(Medarr.: ABF)

 


Tisdag 22 september kl 19.30

Röda salongen, Kulturhuset

 
ROGER BERG BIG BAND
”Tribute to Frank Sinatra – 100 år”

Roger Berg Big Band spelar klassisk storbandsswing hämtad med inspiration från 30- och 40-talets storband som Count Basie, Gene Krupa, Glenn Miller, Bröderna Dorsey osv. Bandet ger denna
kväll Frank Sinatra sin hyllning, det är nämligen 100 år sedan förra århundradets absolut främste sångare i sin genre föddes. Mycken nostalgi med alla de pärlor som Frank underhöll oss med ständigt uppbackad av fantastiska storband. Skall bli riktigt spännande och underhållande att ta del av vad Roger med sina välmeriterade
mannar gör av denna utmaning.
 
(Medarr.: ABF)
 
 

Tisdag 1 september kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
MARTINA & OWE ALMGREN QUARTET

Höstpremiär med spännande rytmisk och dynamisk kvartettjazz.

Gruppen etablerades redan 1998 och har fem uppmärksammade skivinspelningar bakom sig. Makarna Almgren stårför det breda musikaliska materialet – melodiskt, rytmiskt varierande från sköna ballader till
hetsigare och mer bubblande låtar.
Med Björn Almgrens kraftfulla tenorsax, Tommy Kotters
svängiga och fantasifulla pianospel, Owe Almgrens drivna
och lyhörda hantering av elbasen och Martina Almgrens
smidiga och följsamma trumspel kan vi se fram emot en
kvä ll med sprittande spelglädje.

(Medarr.: ABF)

 


Tisdag 21 april kl 19.30

Mötesplats Ljungdala

 
Emmoth Quintet
 

Jimmie Emmoth – trummor
Daniel Purk – bas
Jesse Emmoth – piano
Lukas Björk – gitarr
Emil Nerstrand - sax
 

Hässleholms Jazzklubb firade de första (!) 50 åren med en musikfest i oktober 2014. Jimmie spelade med sin kvartett och succén var given. Ungdomlig spänst, befriande improvisationer och ett fantastiskt samspel tog gästerna med storm. Nu återkommer Jimmie Emmoth med sin kvintett! Mötesplats Ljungdala är den optimala scenen för dessa unga musiker. Serveringen är öppen. Spisa jazz på hög nivå!

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm
 

Tisdag 31 mars kl 19.30

Blå salongen, kulturhuset

 
Klarakvartetten

med Sven Fridolfsson - sax
 

Dieter Schöning – Violin 1
Viveca Rydén Mårtensson – Violin 2
Johanna Fridolfsson – Viola
Lena Bergström - Cello
 

Det är en stor glädje för Hässleholms Jazzklubb, att tillsammans med Hässleholms Konsertförening få bjuda på kammarjazz av högsta kvalitet. Göteborgskvartetten bildades 1997 och originalmedlemmarna stannar kvar! Fattas bara annat. Klarakvartetten har en fantastisk musikalisk bredd och sjösätter ständigt nya musikaliska ideer. Här står det minsann inte stilla. Härliga jazzpärlor och även nyskriven musik bjuds det på tillsammans med saxofonisten och tonsättaren Sven Fridolfsson.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm och
                 Hässleholms Konsertförening
 

Lördag 21 mars kl 10-17

Mötesplats Ljungdala

 
UNG JAZZ-FESTIVAL 2015
 

Ännu en gång bjuder Hässleholms Jazzklubb in begåvade unga jazzgrupper och musiker från regionen. Erik Hällefors – själv en ung lovande trombonist och medlem i jazzklubbens styrelse - har satt ihop ett spännande program för eftermiddagen. ”Sack O´Woe” är en ensemble från Estetiska programmet i Hässleholm. Repertoaren är samtidsorienterad med historiska tillbakablickar. ”East of Smalls” är ett band med sina rötter i Lunnevads Folkhögskola och som spelar egenarrangerade jazzstandards i modern tappning. Kulturskolans storband ”HUBB” – Hässleholms Unga Big Band – spelar också under ledning av Tobias Sandén.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb. Fri entré
 

Tisdag 17 mars kl 19.30

Blå salongen, kulturhuset

 
Jansson & Unit 2015

 

Lars Jansson – piano
Niclas Höglind – gitarr
Mattias Welin – bas
Kristofer Johansson - trummor
 

Lars Jansson är en av Skandinaviens absolut främsta jazzpianister och blev Danmarks första jazzprofessor i Aarhus 1998. Lars Jansson fick en Dansk Grammy för skivan ”Hope” 2001. Unit är en samspelt duo som under drygt 15 år gjort drygt 2000 konserter och workshops. Unit har hunnit spela tillsammans med större delen av den svenska jazzeliten, men också turnerat med utländska gäster som Gary Thomas, Mitchel Forman, Maucha Adnet, Leni Stern, Russell Gunn & Glenn Ferris. Makriiel är en jazztrio, och efter studier på musiklinjen vid Birka folkhögskola i Östersund hamnade alla tre medlemmarna i Skåne. Med sång, sexsträngad elbas och kontrabas har de en något udda sättning och bjuder på musik utöver det vanliga. Denna gången är de förstärkta med basfenomenet Mattias Welin. Det har gått tio år sist, konstellationen Lars Jansson/Unit. Nu är det hög tid att återupprepa den grandiosa succén! 

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm/Musik i Blekinge
 

Tisdag 3 mars kl 19.00

Föreningslokalen, kulturhuset

 
Årsmöte och Jazzcafé
med jazzbasisten Lasse Lundström
 

Välkommen till Hässleholms Jazzklubbs årsmöte 2015. Efter avslutat möte tar den mångsidige jazzbasisten, dirigenten, pedagogen mm – Lasse Lundström - vid för att hålla ett jazzcafé.
Allt äger rum på Mötesplats Ljungdala. Fika serveras.

Jazzcafé kl 19.30

Plats: Föreningslokalen 2:a vån i Hässleholm Kulturhus

 

Tisdag 17 februari kl 19.30

Blå salongen, kulturhuset

 
Pieces of Silver
 

Anette Castell – sång
Jonas Castell – bas
Per Sjödin – gitarr
Pelle ”Trazan” Jonasson – trummor
Mats Nilsson – piano
 

Kvällens konsert är en hyllning till pianisten, kompositören och textförfattaren Horace Silver. Tillsammans med jazztrumslagaren Art Blakey startade de båda ”The Jazz Messengers” på 50-talet. Både originalarr. av Silver och nyskrivna, svängiga arrangemang varvas under kvällen, med en stor portion glädje och musikalisk värme. Konserten är ett samarrangemang mellan Hässleholms Jazzklubb och Musik i Syd.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm/Musik i Syd
 

Tisdag 27 januari kl 19.30

Blå salongen, kulturhuset

 
Stockholm Voices

 

Gunilla Törnfeldt – sopran och arrangör
Maria Winther – alt
Alexander Lövmark – tenor
Jakob Sollevi – baryton
Klas Lindquist – sax
Mikael Skoglund – piano och arrangör
Svante Söderqvist – bas
samt Calle Rasmusson - trummor
 

När Stockholm Voices gästar Hässleholm och jazzklubben, är det ett nytt svenskt fräscht och tight gäng av högsta konstnärliga klass som kommer. Grup-pen startade sin debutturné i mars 2014 och rev ner applåder och lade jazzskribenterna för sina fötter. Husgudarna är bland andra Singers Unlimited, Manhattan Transfer och New York Voices. Sedan dess har gruppen filat på musiken från Monica Zetterlunds och Bill Evans skiva ”Walz For Debbie”, men i deras egen tappning! Det blir också temat för vårens
inledande konsert.

Arrangör: Hässleholms Jazzklubb/ABF Hässleholm