Avslutade program 2017
 


 

Tisdag 5 december kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
FILIP JERS QUARTET
Hyllning till Toots Thielemans

Munspelsvirtuosen Filip Jers och hans kvartett kommer återigen på besök till jazzklubben. Den skicklige munspelaren har kallats ”The Swedish Harmonica Sensation” av musikkritikerna runt om i Europa. 2011 tog han en masterexamen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med munspel som huvudinstrument och han har därefter etablerat sig som en internationellt respekterad munspelare med ett brett musikaliskt spektrum. Redan vid 29 års ålder har han turnerat i ett närmare trettiotal länder över Europa, Asien, Amerika och Afrika. Han har erhållit flera stipendier och utmärkelser och är även dubbel världsmästare i munspel. Filip Jers är en musikalisk mångsysslare och förutom att han jobbar regelbundet med sin egen grupp, Filip Jers Quartet, är han ofta anlitad som gästmusiker och studiomusiker. Musiken pendlar mellan jazz och traditionella folkmelodier och utöver Filip Jers på munspel ingår Henrik Hallberg (g), Johan Lindbom (b) samt Wille Alin (dr) i den välrenommerade kvartetten.

Entré: 200:-/medlem 150:-
Medarr.: Studiefrämjandet


Tisdag 14 november kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
BERNT ROSENGREN QUARTET

Kvartettens senaste skiva, ”Ballads”, har höjts till skyarna av
en enhälligt lyrisk kritikerkår. Bernt Rosengren, en av våra stora
ikoner inom jazzmusiken, har erhållit fem stycken ”Gyllene skivor” något som ingen annan svensk musiker mottagit och nu med den nya skivan är det kanske dags igen! Han har
alltid spelat med egna projekt och i olika konstellationer, men har under de senaste åren haft fokus på sin egen kvartett, sitt storband och Hans Backenroth Quartet. Kännetecken för
hans egen kvartett är storartat individuella accentueringar hopfogade till en musikalisk drivkraft som framförs med en stringent elegans. Tillsammans har de olika musikerna i gruppen en gedigen erfarenhet av att spela både med nationella som med internationella storheter. Under kvällen utlovar vi ett spännande möte med en spelglädje som flödar av vitalitet. I supergruppen spelar Bernt Rosengren (ts), Stefan Gustafson (p), Hans Backenroth (b) och
Bengt Stark (dr).

Medarr.: Studiefrämjandet
 


Tisdag 24 oktober kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
AFRO CUBAN SUPREME
Fredrik Kronkvist
feat. Miriam Aïda (MAR/SWE),

Jason Marsalis (USA) & Eliel Lazo (CUB)

Inspirerad av Dizzy Gillespies idé att föra samman människor, musik och rytmer från olika kontinenter och länder har prisbelönte och grammisnominerade altsaxofonisten Fredrik Kronkvist skapat en mångfacetterad mix av afro-kubanska rytmer och Coltrane-influerad jazz med sin nya grupp Afro Cuban Supreme. Med sig i den mångkulturella gruppen har han bland annat Jason Marsalis från New Orleans på trummor, conga-virtuosen Eliel Lazo från Kuba och Miriam Aïda på sång. Musiken sträcker sig från legendariska låtar som A Night in Tunisia, Afro Blue och Manteca i händelserika och äventyrliga arrangemang till spännande originalkompositioner med nutida infallsvinklar på tidlös latinjazz. Vi kan utlova en härlig rytmfest och virtuosa instrumentala prestationer i ett oemotståndligt tillbakalutat afro-karibiskt sväng som berör både kropp och själ. I Afro Cuban Supreme ingår Fredrik Kronkvist (as), Miriam Aïda (vo), Eliel Lazo (vboc-co), Martin Sjöstedt (p), Johnny Åman (b), Jason Marsalis (dr).

Medarr.: Studiefrämjandet
 


Tisdag 3 oktober kl 19.30

Röda salongen, Kulturhuset

   

WEST COAST BIG BAND

 West Coast Big Band – WCBB – har Göteborg som bas. Storbandet är relativt nystartat och trots sin ringa ålder är bandet ett högkvalitativt tillskott till jazzscenen på den svenska västkusten. WCBB har ambitionen att få utvecklas och presentera ny och spännande storbandsmusik med skandinaviska förtecken för publiken. Därför har de valt att framföra kompositioner och arrangemang enbart med skandinaviska kompositörer, inkluderat egna bandmedlemmar. Exempel på kompositörer som bandet använder sig av är Helge Sunde och Jens Wendelboe från Norge, Axel Mordsjö och Andreas Hall från Sverige samt Claus Sörensen från Danmark. WCBB eftersträvar hög kvalité på komposition och arrangemang samt att musiken ska vara ny och fräsch för publiken. Fokus ligger på spelglädjen och bandets egna solister får ta stor plats på deras konserter. Hos oss blir det en kväll fylld med spännande upplevelser för både den jazzfrälste och den oinvigde.
 
Medarr.: Studiefrämjandet


Tisdag 12 september kl 19.30

Farozon

   

KANSAS CITY STOMPERS

Kansas City Stompers är Danmarks äldsta professionella jazzband med mer än 60 år i det danska jazzlivet och med fler är 40 LP/CD-inspelningar bakom sig. KCS består av super-
professionella danska musiker och solister och bandet hade, i sin första konstellation, sitt första betalda gig så tidigt som 1951. Kansas City Stompers är ett traditionellt jazz- och New Orleansband, men spelar även och gärna dixieland, swing, mainstream och storbandsmusik. Detta innebär att bandet rör sig i ett gränsland mellan många olika stilar vilket alltid har varit ett signum för gruppens musik. Detta har möjliggjorts genom att bandet varit en smältdegel för en lång rad av de bästa musiker som funnits i Danmark. När bandet var som hetast hade man upp mot 350 konserter om året. Men, det är inte namnet på enskilda musiker som gör Kansas City Stompers, utan det är gruppkänslan när musikerna spelar tillsammans. Bandet borgar för ”underhållning med stil” och vi kan se fram emot en konsert med hög musikalisk kvalitet tillsammans med Niels Abild (cl, s, kapellmästare), Niels Stuart (s, fl), Rikke Mölgaard (vo), Palle Juul (p), Gert Rostock (b, vo), Kurt Riedel (dr).


 
Tisdag 2 maj kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

   

HAMMONDORGELGODIS
MED KVINNLIG POWERTRIO

1969 var Monica Dominique med- grundare till allmusikgruppen
Solar Plexus, där hennes sväng på hammondorgel blev ett av gruppens främsta kännetecken. Nu är det åter dags för Monica Dominique att ge sig ut på vägarna, denna gång tillsammans med basisten Rigmor Bådal och trummisen Justina Lakin. DLB spelar funkigt, tidlöst, uppsluppet orgelsväng, med såväl kända jazzlåtar, till exempel ”Misty”, ”Splanky” och ”Satin Doll”, samt Monica-original, som den nya ”Come on”. Monica Dominique är en av vårt lands främsta kvinnliga jazzmusiker och har länge verkat som pianist, arrangör och kompositör. Rigmor Bådal är en basist med bredd, som förutom jazz spelar såväl soul/disco, folkrock/visa som klassiskt. Justina Lakin är en mångfacetterad trumslagare med rötterna i bluesens många grenar. Tillsammans har trion medverkat bland annat vid Stockholms Stadsteaters uppsättning av ”Jösses Flickor - Återkomsten” och Vasateaterns hyllningsföreställning ”Snurra min jord” till poeten Lars Forssells 80-årsdag. Monica Dominique (org), Justina Lakin (dr), Rigmor Bådal (b).


(Medarr.: Studiefrämjandet)

 
Tisdag 18 april kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

   

IDA SAND MED LSD
(LINDBORG, SJÖSTEDT, DANIEL)

Ida Sand föddes i Stockholm 1977 i en musikalisk familj. Hon började själv att sjunga och spela piano vid tidig ålder. När hon var åtta år började hon ta cellolektioner men kände aldrig att cello var ”hennes
instrument”. Hon fortsatte i stället att spela piano och sjunga. När hon var 18 flyttade hon till Göteborg och påbörjade sin musikutbildning.
Efter examen frilansade hon som sångare/musiker. Tillbaks i Stockholm efter några år sköt hennes karriär fart på allvar och hon har uppträtt
tillsammans med bland andra Carola, Bo Sundström, Jerry Williams, Christian Walz, Lisa Nilsson och Orup. 2005 inledde hon ett samarbete med Nisse Landgren och har sedan dess varit en del av jazz- och bluesscenen i både Tyskland och Sverige. Trion LSD, initialerna till två efternamn och ett förnamn, är som ett trehövdat djur när de spelar tillsammans. De beskrivs som en organism, en enhet med ett djuriskt sväng. Det är som att varje virvelslag, varje knäpp på basen och varje ton på saxen spelas av hela bandet. Bandet tar med lyssnaren in i sig själv förmedlar både mörker och ljus, strävt och mjukt och musiken är fylld med glädje, sväng och livslust. LSD består av Fredrik Lindborg (tenor, barytonsaxofon och basklarinett), Martin Sjöstedt (b) samt Daniel Fredriksson (tr).

(Medarr.: Studiefrämjandet)
 

 
Lördag 8 april kl 13-17

Markan, Hässleholm

   
JAZZFESTIVAL – UNG JAZZ

För sjuttonde året genomför vi denna ungdomsfestival för jazzintresserade ungdomar.
Arrangerar gör vår ungdomssektion och vi lär få höra såväl storband som mindre konstellationer, möjligtvis också med vokala inslag.

Fri entré
 

 
 
Tisdag 28 mars kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

   
NATALE BELLAN QUARTET
MED OLA BENGTSSON

Gitarristen Ola Bengtsson, uppvuxen i Bjärnum, gästar ännu en gång Hässleholms Jazzklubb. Ola är till vardags prefekt och lektor vid institutionen för Jazz vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har som frilansande musiker bland annat spelat med Stockholm Jazz Orchestra, Mikael Råbergs Big Band, Tolvan Big Band, Pan Trio, Lill Babs, Claes Jansson, Esbjörn Svensson Trio, Nisse Landgren, Gunnar Siljablo, Peps Blodsband, Kjell Öman, The Swedish Radiojazzgroup samt Norrbotten Big Band. Vid kvällens konsert spelar han tillsammans med vårt husband, Natale Bellans kvartett. Förutom Natale på vibrafon består denna kvartett av Claes Hjalmarsson (p), Per Ekman (b) och Bengt Isaksson (tr), och som vanligt, när det gäller detta gäng, kan vi utlova en konsert med härligt inspirerande jazz-sväng!
 
(Medarr.: Studiefrämjandet)
Entré: 200:- / medlem 150:-
 

 
 
Tisdag 14 mars kl 19.00

Föreningslokalen, Kulturhuset

   

ÅRSMÖTE

I samband med årsmötet kommer Bo och Per Carlsson att kåsera kring, och även låta mötesdeltagarna lyssna till, de tidigaste jazzinspelningarna i USA och i Sverige.
 

 
Tisdag 7 mars kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

   

Konsert med LATIN SAMBA utgår och ersätts av

Anders Bergcrantz Quintet

Anders Bergcrantz -trumpet
Karl-Martin Almqvist - sax
Svempa Lundeqvist - piano
Lasse Lundström - bas
Niclas Campagnol - trummor

(Medarr.: Studiefrämjandet)
 

 
Tisdag 14 februari kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

   

MÅRTEN LUNDGREN
”PLAYS THE MUSIC OF BOB DOROUGH”

Trumpetaren Mårten Lundgren, som påminner om Bobby Hackett, släppte sitt andra album, Mårten Lundgren Plays The Music of Bob Dorough, den 1 augusti 2016, 13 år efter sitt första album Travelin’. Mårten skulle ha spelat tillsammans med den snart 93-årige amerikanske kompositören, pianisten och sångaren Bob Dorough på Ystad Jazz Festival i augusti 2016, men tyvärr råkade amerikanen ut för en olyckshändelse och bröt handen bara en vecka dessförinnan och fick därför ställa in sin medverkan. Musikerna som medverkar på skivan och på konserten är Mårten Lundgren
(tr, vo), Helle Marstrand (b, vo), Sven Erik Lundeqvist (p) och Espen Laub von Lillienskjold (tr).
 
(Medarr.: Studiefrämjandet)
 

 
Onsdag 25 januari kl 19.30

Röda salongen, Kulturhuset

   

DANMARKS RADIO
BIG BAND

Danmarks Radio Big Band, DRBB, har en imponerande historia, en historia som kantats under årens lopp av välkända och stora jazzcelebriteter. Storbandet etablerades 1964 under en tidsperiod då Köpenhamn
ständigt hade besök av jazzkoryféer från USA. Detta satte sin prägel på musiken och bandet har på senare tid bland annat spelat med Randy Brecker, Chris Potter och Mike Stern. DRBB har haft Ledare som Thad Jones, Bob Brookmeyer och Jim McNeely och gästsolister som Miles Davis, Stan Getz och Joe Henderson som tillsammans med en rad danska jazzmusiker kunde göra storbandet till den institution som Ernie
Wilkins kallade ”förmodligen bästa bandet i Europa”. I februari 2012 blev bandet nominerat till årets amerikanska Grammy, vilket visar på bredden och bandets tekniska och konstnärliga höga nivå. Under säsongen 2014-15 firade DRBB 50 år som storband och musiken som spelas
lever i högsta grad i all önskvärd välmåga. På kvällens konsert spelar Danska Radio Big Band “SPIRITUALS” arrangerad och dirigerad av Vincent Nilsson.


(Medarr.: Studiefrämjandet och Musik i Syd)