Avslutade program 2018
 


 


Tisdag 13 november kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
ORCHESTRA SIX

A brew of jazz, soul & blues, with a funky feel! Så beskriver Orchestra Six själva sin musik på sin Facebooksida. Lars Beijbom har varit med länge både på den svenska såväl som den skandinaviska jazz- scenen. Han har spelat med och skrivit musik till Radiojazzgruppen och han har samarbetat med välkända musiker som George Russell, Red Mitchell, Mike Gibbs och Kenny Wheeler. I många år var han en av ledarna i Beijbom Kroner Big Band. Detta storband var en unik konstellation som bestod av nio danskar och nio svenskar och i deras repertoar ingick musik från olika stilarter som jazz, tango, funk och blues. Idag är det bland annat Orchestra Six som gäller för Lars Beijbom. Alla sex bandmedlemmar i gruppen är välkända musiker från södra Sverige.
I Orchestra Six spelar Lars Beijbom (tr), Göran Schelin (b), Robert Tjäderkvist (keyb), Ola Åkerman (tb), Inge Petersson Lindbäck (s) och Fredrik Davidsson (tp).

Medarrangör: Studiefrämjandet

Entré: 225:-/medlem 175:

 


Tisdag 30 oktober kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
DRAGKEDJAN JAZZBAND

Dragkedjan Jazzband bildades egentligen 1980 i samband med Mjällby AIF:s avancemang till fotbolls- allsvenskan. Bandmedlemmarna i Dragkedjan är aktiva på olika sätt och det var några av dem som 2004 startade Hällevik Tradjazzfestival, en av de viktigaste mötesplatserna för tradjazz i Europa. Bandet har under åren turnerat i Danmark, Tyskland, Polen och Estland. I år medverkar Dragkedjan bland annat på den stora jazzfestivalen i Nexö, Bornholm, på Copenhagen Jazz Festival och, så klart, på Tradjazzfestivalen i Hällevik. Dragkedjan Jazz Band spelar en glad och medryckande jazz med rötter i tradjazzen. Men variationen i det man framför är stor och man är kända för att ”gå lite utanför scenkanten” för att ge publiken lite extra glädje. I Dragkedjan spelar Johan ”Börge” Ahlkvist (cl, s), Uno Hellgren (tp, vo), Ulf Darinder (tb, vo), Magnus ”Figge” Milton (bjo, drsp), Rune Källén (p, tp), Kjell Wallnäs (sousafon) och Bengt Svensson (tr).ers Bergcrantz (tp), Inge Peterson Lindbäck (s), Håkan Rydin (p), Chico Lindwall (g), Göran Schelin (b) och Lars Beijbom (tr).

Medarrangör: Studiefrämjandet

Entré: 225:-/medlem 175:
 


Tisdag 2 oktober kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
ELISABETH MELANDER MED JAZZAPPEAR

Elisabeth Melander är en av Sveriges främsta jazzröster och hennes själfullhet, varma uttryck och känsla tillsammans med en unik improvisationskonst är det som präglar gruppen JazzAppear. Här blandas eget material med tolkningar av andras. Elisabeth Melander har en lång karriär bakom sig och genom åren har hon stått på de flesta av landets stora jazzscener. Elisabeth brinner för jazzen och har under lång tid, som lektor i sång på Musikhögskolan i Malmö, gett sitt fokus till att fortsätta utbilda kommande generationers sångare. På senare tid har hon även introducerat sångutbildning i jazz vid ett par akademier i Vietnam. Rösten är hennes instrument och i JazzAppear utmanar hon sig själv och återspeglar sin sång och sitt uttryck tillsammans med en rad av landets mest meriterade jazzmusiker. JazzAppear består förutom av Elisabeth Melander (vo) av Anders Bergcrantz (tp), Inge Peterson Lindbäck (s), Håkan Rydin (p), Chico Lindwall (g), Göran Schelin (b) och Lars Beijbom (tr).

Medarrangör: Studiefrämjande


Tisdag 11 september kl 19.30

Röda salongen, Kulturhuset

 
BODEKULL GOSPEL & JAZZ ORCHESTRA
A TRIBUTE TO ANDRAE CROUCH

Bodekull Gospel & Jazz Orchestra (BGJO) är bandet med rötterna i Karlshamn som numera har medlemmar från hela Sydsverige, bland annat från Hässleholmstrakten. BGJO har de senaste åren arbetat med att förena gospel och jazz i storbandsformat. Sättningen kan enklast beskrivas som storband som utökats med en träsektion med flöjt, klarinett och horn samt tre sångare med Anna Weister Andersson i spetsen. Anna, som är från Kristianstad, tilldelades Utbultstipendiet 2010 för sin nyskapande musik. Bandet leds av Christoffer Wallin och bland övriga frontfigurer och solister kan nämnas Anderas W Andersson (ts), Ludvig Samuelsson (as) och Ola Hedén (p). Andraé Crouch, en av vår tids främsta gospelartister, gick ur tiden 2015 och hans svängiga gospel blir något alldeles extra i storbandstappning och i den här konserten får vi lyssna till specialskrivna arrangemang för storbandet Bodekull Gospel & Jazz Orchestra med sångare och solister.

Medarrangör: Studiefrämjandet

 
 


Tisdag 8 maj kl 19.30

 Blå salongen, Kulturhuset

 
BÖRGE LINDGREN QUINTET

Med Börge Lindgrens quintet blir det orgeljazz på jazzklubben.
Börge Lindgren är en musikalisk mångsysslare som varit med i många år och i många olika sammanhang. Dansorkestern ”Börge Lindgrens orkester” kunde när det begav sig ståta med landets bredaste repertoar, allt från wienervals till pubrock. Som husband var ”Börge Lindgrens trio” i många år på resande fot med Viking Lines kryssningsbåtar. Orgeljazzgruppen “Lindgren Grinders” gjorde svängiga jazzkonserter med tonvikten på Börges hammondorgel. Han var medlem i bandet “EMS” som spelade symfonisk rock där hans hammondorgel fick stort utrymme. Då och då vikarierar han också på kyrkorgel vid olika evenemang och han har länge varit hammondorganist i Västerås bästa gospelkör “Body & Soul“. Förutom Börge Lindgren (orgel, arr) är gruppmedlemmarna Fredrik Lindgren (så, tp, flh, tb), Rickard Sandström (g), Kent Olandersson (b) samt Johan Hultman (dr).

Medarr.: Studiefrämjandet

Entré: 225:-/medlem 175:-
 


Tisdag 24 april kl 19.30

 Blå salongen, Kulturhuset

 
ELLEN ANDERSSON QUARTET
FEAT. KLAS LINDQUIST

En ny världsstjärna har fötts! Ellen Andersson och hennes kvartett har uppmärksammats med högsta betyg och de allra finaste omdömen, såväl innanför som utanför Sveriges gränser. Den hyllade unga supergruppen, Ellen Andersson Quartet, släppte i september 2016 sitt debutalbum och reaktionerna lät inte vänta på sig. Albumet blev direkt en av september månads tio bästa skivreleaser i Europa och det belönades senare med Orkesterjournalens pris Gyllene skivan förra året. Med flera utsålda konserter i bagaget är det inget annat än en framgångssaga. Ellen Andersson har en av de mest särpräglade jazzrösterna i Sverige just nu. Med utgångspunkt i den amerikanska standardrepertoaren låter Ellen Andersson Quartet tradition möta nutid i personliga och nytänkande arrangemang. Kvartetten består av Ellen Andersson (sång), Anton Forsberg (g), Hannes Jonsson (kb) samt Sebastian Brydniak (dr). Klas Lindquist medverkar med sin saxofon under kvällens konsert.

Medarr.: Studiefrämjandet

Entré: 225:-/medlem 175:-
 


Tisdag 3 april kl 19.30

 Blå salongen, Kulturhuset

 
KARIN HAMMAR FAB 4

Jazzklubben gästas återigen av trombonisten Karin Hammar. Hon anses vara den idealiska svenska jazzmusikern då hon spelar både med de främsta storbanden såväl som i egna olika gruppkonstellationer. Hon har frilansat sedan 1997 och turnerat över strängt taget hela världen. Karin har gjort inspelningar med internationella jazzstjärnor och spelat med en rad storband. Karin Hammar Fab 4 har funnits sedan 2014 och i februari 2016 släpptes gruppens första CD ”Imprints”, vilken har hyllats av enig kritikerkår i landet. Inte minst Max Schultz är en ”harmonisk generator” med sin gitarr oavsett om det är blues eller bossa nova som framförs. Gruppens musik präglas av lyhördhet, lekfullhet och ett oforcerat sväng som är fast förankrat i den melodiösa jazzen. I Fab 4 spelar Karin Hammar (tb, comp), Max Schultz (g), Niklas Fernqvist (b) samt Fredrik Rundqvist (dr).
 
(Bildfotograf är Michael McCarthy Kellerman)

Medarr.: Studiefrämjandet

Entré: 225:-/medlem 175:-
 


Tisdag 20 mars kl 19.00

Vita salongen, Kulturhuset

 
ÅRSMÖTE

I samband med årsmötet kommer jazzkrönikören i Norra Skåne, Jan Olsson, att kåsera kring och berätta om Bengt Hallberg som är en av våra mest folkkära jazzartister i Sverige.

 


Lördag 10 mars kl 13-17

Markan

 
JAZZFESTIVAL - UNG JAZZ

I år är det 18 år i rad som jazzfestivalen Ung Jazz anordnas. Festivalen genomförs för jazzintresserade ungdomar.
Kulturskolans storband ”HUBB” – Hässleholms Unga Big Band
spelar under ledning av Tobias Sandén. Under festivalen kommer även band från olika folkhögskolor att framföra sin musik, möjligtvis också med vokala inslag.

Fri entré
 


Tisdag 27 februari kl 19.30

Röda salongen, Kulturhuset

 
PETER ASPLUND &
ISABELLA LUNDGREN MED XLBB

Vilken kväll detta blir! Svängig storbandsmusik med lokal anknytning exponeras tillsammans med en av Sveriges bästa trumpetare och med en av Sveriges bästa jazzsångerskor. Det är en kombination som det förutsättningslöst kommer att slå gnistor om. Både Peter och Isabella har hyllats för sin musik och recensenterna har inte haft några problem att hitta superlativer i sina recensioner. Asplund och Lundgren har nominerats flera gånger i olika sammanhang och fått flera utmärkelser för sin musik och sina album. Det blir en magisk kväll, ”Something to live for”, där XL Big Band med
sedvanlig briljans bildar stommen och ryggraden i den musikaliska fernissan.
XL Big Band bildades i Kristianstad 1980 och har sedan dess utvecklats till att bli ett semiprofessionellt band och de har spelat med både inhemska och internationella storheter. Konstnärlig ledare för
XL Big Band är Claus Sörensen.

Medarr.: Studiefrämjandet
 


Tisdag 6 februari kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
The Bones

Musikerna i ”The Bones” har sina rötter i Hässleholm eller i Hässleholms kommun. Namnet syftar på tromboner och då är det inte svårt att räkna ut vilka musiker det återigen är som återvänder till jazzklubben i trombonstaden. Det rör sig om våra egna utlokaliserade storheter Vincent Nilsson, Ola Åkerman, Ola Nordqvist och Björn Hängsel. Dessa fyra
har tillsammans en rutin som överglänser det mesta. Supergruppen kommer under kvällen att varva egna kompositioner med standards i en kavalkad av musik i trombonens tecken. Vi kan utlova en spelglädje på hög nivå och en innerlighet i varje ton som briserar i Blå salongens väl avvägda ljudkuliss. Musikerna i The Bones är Vincent Nilsson (tb), Ola Åkerman (tb), Ola Nordqvist (tb), Björn Hängsel (btb), Jesse Emmoth (p), Mats Ingvarsson (b) samt Jimmie Emmoth (dr).

Medarr.: Studiefrämjandet


Tisdag 16 januari kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 


SOPHISTICATED LADIES

FEAT. CHRISTINA DAHL

 

En konsert med Sophisticated Ladies och Christina Dahl är en mycket speciell upplevelse. Allvar, humor, engagemang och musikalisk briljans är centrala element i en musikalisk resa, som lockar fram både leenden och vemodiga känslor. Sophisticated Ladies är inte bara musiker som spelar i ett band. Samarbetet präglas av deras livslånga vänskap där de gemensamt utforskar musikens olika möjligheter. Tillsammans med Christina Dahl levereras en god cocktail med olika typer av musik som består både av jazzstandards och egna originalkompositioner. Det musikaliska materialet – oavsett om det rör sig om Ellington, Abdullah Ibrahim, spirituals, danska sånger eller egna kompositioner – behandlas både kraftfullt och lyhört. I Sophisticated Ladies spelar Marie Louise Schmidt piano, Helle Marstrand spelar kontrabas och Benita Haastrup spelar slagverk. Med på scenen finns i denna konstellation Christina Dahl med sin saxofon.

(Medarr.: Studiefrämjandet)
 
Entré: 225:- / medlem 175:-