Historien om Hässleholms Jazzklubb

 

Redan den 13 oktober 1946 inspirerads entusiaster till att få Don Redman Orchestra till att besöka staden.
Fortsättning följde bland annat med Stan Getz och Dizzy Gillespie innan jazzklubbsverksamheten startade 1964.

Därefter har ett antal världsstjärnor besökt oss som till exempel Nicholas Payton, Dave Holland, Red Rodney, Lee Konitz, Barney Kessel, Art Farmer, Bob Brookmeyer, Steve Swallow, Benny Golson, Johnny Griffin och många, många flera.

Jazzklubbsverksamheten i ordnad form med anslutning till Svenska Jazzriksförbundet startade i augusti 1964. Då bildades Hässleholm Jazz Circle på initiativ av Kjell-Åke Svensson. Bara någon månad senare startade Lento Jazzclub. Dessa båda klubbar slogs samman i januari 1966 och antog namnet Hässleholms Jazzklubb.

Aktiviteten var stor, bl.a hölls Jazzriksdagen i Hässleholm 1969. Men allting går upp och ned här i livet. 1975 kom man in i en downperiod som varade fram till 1978, då verksamheten satte fart på nytt. Sedan dess har det swängt på. Åtskilliga världsstjärnor plus i stort sett all nordisk elit har gästat oss i vår mysiga lokal på Stadshotellet eller på Kulturhuset, där vi förlägger mer kommersiella kvällar och storbandskonserter.

Vi arrangerar ett 10-tal jazzkvällar per år och försöker att ha ett så brett utbud som möjligt. För att nå den yngre jazzpubliken har vi en sektion ”Ung Jazz”. Med detta ska förstås den jazz som utvecklats av ungdomar som vuxit upp med pop, fusion ,reggie, hip hop, rap osv. Vi hoppas naturligtvis att även vår äldre publik söker sig till dessa jazzkvällar, det är inte åldern som är avgörande för ”Ung Jazz”, utan musiken!

Våra samarbetspartners som gör det möjligt att driva vår verksamhet på nuvarande höga nivå är Kulturnämnden, Studiefrämjandet och Svensk Jazz. Kulturbidraget har successivt ökat och vi har dessutom ett härligt stöd i vår ungdomssatsning. Från Studiefrämjandet har vi en värdefull hjälp inte minst administrativt. 

Värt att veta:

 • Klubben har c:a 210 medlemmar
 • Vårt publikgenomsnitt är omkring 95
 • P4 Radio Kristianstad har under årens lopp bandat och sänt drygt fyrtio av våra jazzkvällar
 • Detta har renderat i tre skivinspelningar:
   
  1. Sonya Hedenbratt: ”Just idag” (delvis)
  2. Hot House Jazzmen: ”My gal Sal”
  3. Emanon Jazz Quintet feat Tim Hagans: ”Waking Iris” (finns att köpa på hemsidan)
  4. Och inte minst de två CD-skivorna som ingår i boken om Jazzen i Hässleholm som finns att köpa på hemsidan.

© Copyright Jazzklubbens